Het is goed om kinderen de ruimte te geven om hun fantasie de vrije loop te laten. Uiteraard omdat ze er gewoon veel plezier aan beleven, maar ook omdat ze er enorm veel van leren en het de ontwikkeling op vele vlakken stimuleert. Kinderen kunnen op een veilige manier - want het is niet echt - in hun fantasiespel oefenen met allerlei vaardigheden en situaties. Hieronder zijn 5 tips beschreven hoe je hen kunt ondersteunen in deze magische wereld.

1. Op je handen zitten.
Je kunt de fantasie van kinderen in de eerste plaats stimuleren door vooral niets te doen. Geef het kind de ruimte om vrij te spelen. Het is belangrijk dat kinderen de tijd hebben om 'niets' te doen en zich te vervelen. Juist deze verveling zorgt er voor dat kinderen hun fantasie gaan gebruiken om zich te vermaken.

2. Gebruik verschillend speelmateriaal.
Door het aanbieden van uiteenlopend speelmateriaal kan je de fantasie van kinderen prikkelen. Modern speelgoed ziet er vaak prachtig uit maar prikkelt de eigen fantasie niet zo erg, omdat het vaak al erg compleet is met een duidelijk doel. Je kunt een complete keuken kopen of niet van echt te onderscheiden gereedschap. Speelgoed dat de fantasie prikkelt laat wat meer aan de verbeelding van het kind over. Je kunt dan denken aan verkleedkleren, knutselmateriaal, bouwmateriaal, knuffels en poppen (het liefste een die niets 'kan'), autootjes, etc. Maar ook materialen die je in en om het huis kunt vinden kan als speelgoed gelden. Bijvoorbeeld een lege doos, wat kurken en ijsstokjes, plastic bakjes of flessen, een omgekeerde pan en twee 'drum' stokjes en zo kun je samen nog veel meer bedenken. Ook hierin kunnen kinderen hun fantasie kwijt. Een paar moertjes, stokjes of kralen, een leeg melkpak of een oude borstel kunnen in de verbeelding van een kind veranderen in speelgoed waar lange tijd mee gespeeld kan worden.

3. Volg het kind.
Wanneer je samen met kinderen speelt, kan het goed zijn hem/haar een tijdje gewoon te volgen in het spel, zodat het kind alle ruimte krijgt om het spel zo te laten verlopen als dat hij/ zij wil. Hierdoor kun je zelf ook inzicht krijgen in de belevingswereld van het kind. Soms hoor je een kind haar pop toespreken op een ongeduldige manier waarin je tot je grote spijt je zelf herkent of je ontdekt door een gesprek tussen zijn beer en het kind dat hij bang is in het donker 's avonds alleen op zijn kamer.

4. Gebruik je eigen fantasie.
Op een ander moment kan je als ouder/opvoeder wel eens het initiatief tot spelen nemen en een spel verzinnen dat de fantasie prikkelt. Zo kun je samen een verhaal verzinnen, waarbij je om de beurt een stukje van het verhaal verzint. Of bouw samen een wereld van de auto's, de spoorbaan en de blokken. Maak samen een poppenkastvoorstelling of bouw een mooie hut. Gebruik je eigen fantasie en die van het kind.

5. Lees boekjes.
Is het even tijd voor een rustmomentje, lees dan lekker samen een paar boekjes. Mooie verhalen prikkelen de fantasie.