Door: Addy Pool- pedagogisch begeleider KomKids

202005 alles wat was boekentipAfscheid nemen….. als je daar over na gaat denken kom je er achter dat je heel vaak afscheid neemt van iemand, een dier, een plek, een situatie…… Daarover heeft Stine Jensen een mooi boek geschreven. Stine Jensen is een bekende filosoof die meerdere kinder- en jeugdboeken schreef waardoor filosofie toegankelijk werd. Met ‘Lieve Stine, weet jij het?’ won zij de zilveren griffel in 2015.

In ‘Alles wat was’ besteed zij aandacht aan gedachten en gevoelens die horen bij afscheid nemen. In het boek staan vragen, tips, doe-opdrachten en ‘wist-je-datjes’. Kinderen komen zelf aan het woord door de reacties die ze geven zoals bijvoorbeeld Vicky (9): ‘Ik hou helemaal niet van opruimen. Ik vind het altijd heel jammer als ik oude kleren te klein zijn en daarom weg moeten. Ik vraag mama om de leukste kleren te bewaren voor als ik later groot ben. Dan kunnen mijn kinderen die misschien aan.’ Door met kinderen in gesprek te gaan over het onderwerp afscheid nemen lukt het om jezelf en elkaar beter te begrijpen. Oudere kinderen kunnen zelf met het boek aan de slag, jongere kinderen vinden het vast fijn om samen te lezen, kijken en praten over afscheid nemen.

Het is een boek met mooie warme illustraties waardoor het, ondanks de soms moeilijke onderwerpen als rouw en scheiding, toch een fijn boek is om erbij te pakken.

Auteur: Stine Jensen
Illustraties: Marijke Klompmaker
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020622430