In de kinderopvang werken allemaal kanjers, maar het is nou eenmaal een feit dat er meer vrouwen werken dan mannen. Leuk om juist die supermannen eens aan het woord te laten en door hun ogen naar de kinderopvang te kijken. We gingen in gesprek met 3 KomKids-mannen: Sean, Lars en Oğuzhan. 

20210507 foto sean interview
Sean (28 jaar) werkte eerst bij Pinokkio en werd 4 jaar geleden onderdeel van KomKids.
Een bewuste stap om kinderen nog meer te kunnen bieden dan alleen opvang.

Vind je zelf dat er een verschil is omdat jij een man bent die werkt in de kinderopvang?
Onbewust geef ik kinderen andere dingen mee dan mijn collega. Ik ben actiever en soms wellicht wat stugger. Dat geeft de kinderen een mix van iemand die houdt van dingen ondernemen en iemand die een groot empathisch vermogen heeft.

Samen met mijn collega vormen wij een sterk team en zijn we door onze verschillen juist in balans. Er zijn geen slechte of goede verschillen in mijn ogen. Dat is misschien dan ook waar we juist vanaf moeten. En ja, dat ik van voetballen houd en daardoor vaak te vinden ben op het veld met de kinderen komt niet omdat ik toevallig ook een man ben. Maar juist door wie ik ben, breng ik een andere houding, vibe en invalshoek mee naar de opvang. Dat is in mijn ogen sowieso een toevoeging.

Meer mannen in de kinderopvang?

Tuurlijk, dat sowieso. Maar of je daar bewust op moet targetten, dat weet ik niet. Ik denk dat we vooral nieuwe mensen willen die écht voor dit vak kiezen en met passie elke dag weer op de groep staan. Als dat dan mannen zijn, is dat helemaal top.

En tsja, mannen komen nou eenmaal uit zichzelf niet zo snel met het idee ‘laat ik eens met kinderen gaan werken’. Dat is iets wat je moet ontdekken, waar je in moet rollen en daar kunnen wij zeker aan bijdragen. Zo heb ik laatst mijn neefje getipt over werken in de Buitenschoolse Opvang en ook hij is om.

Ook benieuwd of werken in de kinderopvang bij je past? Doe de test via deze link & bekijk onze vacatures.

20210505 foto lars interviewLars is begonnen als vrijwilliger en werkt sinds februari 2021 officieel bij KomKids,
terwijl hij tegelijkertijd in opleiding is voor Onderwijsassistent.

Jij werkt pas sinds kort bij KomKids, vertel eens waarom je ging werken in de kinderopvang?
Werken in de kinderopvang lag totaal niet in de lijn der verwachting bij mij. Ik werkte al zo'n 5 jaar in de ICT, letterlijk een heel andere branche.

Dit is op mijn pad gekomen en door de vrijheid die KomKids biedt kon ik ontdekken of het bij mij paste. Eerst als vrijwilliger en nu zelfs als Onderwijsassistent in opleiding.

Het gaat echt goed en ik leer elke dag nog. Het voelt voor mij niet als werken, als in het verplichte nummer, dat is fijn en daardoor heb je oprecht plezier in je werk. De switch maken naar kinderopvang kan ik zeker aanraden. Of het bij je past? Dat moet je zelf ontdekken, dat is een kwestie van gewoon doen.

Merk je verschillen in je werk omdat je een man bent?
Met m'n collega's niet, want onderling bestaat dat verschil niet. Dat ik vaker ‘juf’ dan ‘meester’ wordt genoemd, dat komt gewoon omdat de kinderen (hier van Dok) het nog niet gewend zijn.

Het is gewoon een feit dat er zowel in de kinderopvang als op school meer vrouwen werken dan mannen. Daar ben ik me wel bewust van, maar ik voel me daar niet door belemmert in mijn werk. Ook merk je dat ouders enthousiast zijn over het feit dat ik bij Dok werk. ‘Echt leuk, een meester op de groep’. Dat is mooi om te zien, want hoewel ik er toen nog niet was, is dat natuurlijk niet altijd zo geweest.

Ook benieuwd of werken in de kinderopvang bij je past? Doe de test via deze link & bekijk onze vacatures.

20210510 foto ozan raam 1


Oğuzhan begon in 2018 als stagiair bij KomKids, kreeg daarna een contract en is hier ondertussen al 2,5 jaar werkzaam

Denk je dat de kinderen jouw aanwezigheid anders ervaren?
Zeker, daar twijfel ik niet over. Dat is niet negatief, maar ik ben toch ook anders? Ik ben geen vrouw. Ik sta anders, zit anders en praat anders. Automatisch zorgt dat voor een andere ervaring.

Ik ben iemand die ook echt dingen doet, onderneemt en altijd op zoek gaat naar het volgende avontuur. Regent het buiten? Dan ga ik met de kinderen ontdekken hoe dat voelt en hoe je natte sokken krijgt. Ook zal ik sneller rollend op de vloer liggen, terwijl mijn collega's wellicht eerder een boek voorlezen. Al met al kan je zeggen dat ik (soms letterlijk) een ander rolmodel ben en dat zorgt ervoor dat kinderen mijn aanwezigheid anders zien en ervaren. Mooi toch?

Wat voeg jij toe aan de kinderopvang?
De afgelopen periode ben ik me er steeds meer van bewust geworden dat de buitenwereld ons onderschat. Zeker tijdens de lockdown merkte ik dat we enkel als opvangoptie werden gezien, terwijl we juist zoveel meer zijn dan alleen opvang.

De verdieping die we bieden en het hele rugzakje aan kennis wordt vaak vergeten. Daarom schrijf ik nu elke week een verdiepende blog in FlexKids, zodat onze ouders bij De Kleine Machinist weten waarom we bepaalde dingen doen en waarom ze juist zo belangrijk zijn.

We leveren tenslotte een hele belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de kinderen.
Zij worden immers de mensen die over 20 jaar voor onze maatschappij klaarstaan. Het is toch een mooi idee als we ze daarbij op weg kunnen helpen.

Ook benieuwd of werken in de kinderopvang bij je past? Doe de test via deze link & bekijk onze vacatures.

<- Terug naar het vacatureoverzicht

2018 InloggenmijnKomKids