Ik ben Melissa Holleman, oprichter van KidsAdvies en hoofd Pedagogiek bij KomKids Kinderopvang. Momenteel ben ik 15 jaar werkzaam bij KomKids en heb in mijn tijd op de groep met alle doelgroepen gewerkt. Bovenal ben ik heel blij met mijn achtjarige dochter die mij regelmatig voor uitdagende opvoedvraagstukken stelt, zo ook over Sinterklaas.

Het geheim van S.

Het geheim van S. noemt dochterlief, acht jaar oud, het weldoordacht. "Ja mam, anders weten de kinderen gelijk waar je het over hebt." Wat is nu de magische grens om het met kinderen over het grote geheim van Sinterklaas te hebben en hoe zal je kind dit ervaren? Allemaal vragen die elk jaar rond de Sinterklaasperiode weer opduiken vanaf een jaar of zes soms al. Natuurlijk zijn er altijd kinderen bij die al wat eerder door hebben dat er dingetjes zijn die niet kloppen en kinderen die jaren later nog steeds vast willen houden aan het oeroude Sinterklaasverhaal omringt door gezelligheid en natuurlijk de cadeautjes.

Tot een jaar of zes a zeven zijn kinderen nog in de ontwikkelfase van het magisch denken. Dit houdt eigenlijk in dat kinderen geloven in wat anderen ze bijbrengen en ook aannemen wat er gezegd wordt. Denk aan de verhalen over kaboutertjes, de tandenfee, striphelden en dus ook Sinterklaas. Sinterklaas en zijn pieten zijn vriendelijk, vrolijk en brengen vaak leuke cadeautjes mee en snoep. Wie wil hier nu niet in geloven?! Vanaf een jaar of zeven is het dus zo dat kinderen leren logisch redeneren. Deze fase is voor ouders vaak leuk en spannend, maar ook het afscheid nemen van de mooie Sinterklaasverhalen is soms moeilijk. Je kunt als ouder nu twee dingen doen : of je laat het op zijn beloop en kijkt wanneer de kinderen er zelf achter komen (bijvoorbeeld door vriendjes op school of door eigen ontdekkingen) of door het gesprek met je kind aan te gaan en hem of haar te betrekken bij dat grote geheim van Sinterklaas. Soms zijn kinderen boos of teleurgesteld als ze "erachter komen", maar vaak zal hun reactie je verbazen. Gezamenlijk deel uitmaken van een geheim maakt je als kind natuurlijk wel erg groot en aangezien je in deze leeftijd graag de erkenning krijgt al zo groot te zijn past dit er goed in. Er is niet echt een leeftijdsgrens voor kinderen om wel of niet in Sinterklaas te geloven. Het is altijd goed de onderliggende vragen en opmerkingen van je kind eruit te pikken. Als hij /zij veelvuldig vraagt hoe het nu zit met de schoorsteen, als hij/zij opmerkt dat Sinterklaas er steeds wel heel anders uitziet of als je gewoonweg betrapt wordt op het vullen van de schoenen is het weleens handig om goed te peilen wat het nu ondertussen wel weet of al vermoed. Hier kan je dan op verder bouwen en kan je er leeftijds- en ontwikkelingsgericht makkelijker mee omgaan.

Is uiteindelijk duidelijk dat je kind deel uitmaakt van het geheim van S, dan is het goed hierover te praten. Vooral als ze boos, verdrietig of teleurgesteld zijn hebben ze het nog even nodig hierover te praten, op een later tijdstip nog wat meer duidelijkheid te krijgen of vragen te stellen. Het kan helpen als je je eigen ervaringen deelt en verteld hoe je het zelf ervaren hebt toen je dezelfde ontdekking deed. Hierdoor voelt het kind zich niet alleen staan en maakt het dat je deel uitmaakt van een groep : de groep die het geheim van Sinterklaas kent!

Psychologisch en pedagogisch gezien zijn er (nog) geen wetenschappelijke bewijzen waar in staat wat goed of fout zou zijn rondom het geheim van Sinterklaas. En eerlijk gezegd... is elk kind en dus elke (gezins-)situatie niet uniek?

Mijn dochter kwam achter het grote geheim toen ze zes jaar oud was. Ze had natuurlijk wel even gewacht tot ze de cadeautjes van 5 december binnen had en zei tijdens het in elkaar bouwen van haar Lego Friends nog geen week later doodleuk : "Ow mam, maar dat wist ik toch al lang... ik wist alleen dat het slim was hier voor pakjesavond nog niks over te vertellen". Zo zie je maar... ieder zo zijn eigen geheimpje met uiteindelijk een goede afloop!

Groeten,
Melissa

2018 InloggenmijnKomKids