De avonturen van Franka en Denise.

Ssst...


De creatieve ruimte

Dinsdag 24 april 2018 - verslag Franka en Denise van KomKids
Vandaag zijn Franka en ik opgehaald door Miriam. Miriam werkt bij een Kita in de Kinzigstrasse. Dit kindercentrum ligt in de wijk Friedrichshain. Samen met Miriam gingen we met de metro en tram hier naartoe. Als een persoonlijke gids leidde ze ons door de stad en vertelde ze over bijzondere dingen die wij onderweg tegenkwamen zoals een boeddhistische tuin.

Aangekomen bij het kindercentrum hebben wij kennis gemaakt met Frau Neuge- Bauer en Frau Erpel, deze hartelijke dames hebben ons over het centrum vertelt. Miriam heeft ons daarna rondgeleid door het hele gebouw. Achter elke deur schuilde een grote ruimte waar de kinderen leuke dingen konden beleven.

Vandaag is onze eerste officiële werkdag. We beginnen bij de jongste kinderen. Hier werkt Miriam met kinderen van 1-3 jaar oud samen met haar collega’s. Wat meteen opvalt is dat er een enorme buitenruimte aanwezig is, het lijkt wel een park! Het ontbreekt de kinderen aan niets. Buiten zijn veel echte materialen waar de kinderen mee kunnen spelen zoals frisdrankkratjes, pollepels, pannen, PVC buizen. Daarnaast zijn er veel hoogteverschillen aanwezig en is er gras, zand, water maar ook stenen paadjes en bomen, kortom alle ingrediënten voor een geweldige dag.

Wanneer het etenstijd is wordt er aan de kinderen gevraagd of zij een warme maaltijd willen eten. Hierbij maakt het niet uit in welke groep het kind zit, maar houden ze wel de leeftijdsgroep aan. Wanneer de kinderen trek hebben mogen zij mee met de pedagogisch medewerker en kunnen zij gaan eten. Wat ook kan is dat het kind nog geen trek heeft en dan zijn er nog andere pedagogisch medewerkers buiten die het kind dan later nog eens vragen om te komen eten. De autonomie van het kind staat hier heel hoog in het vaandel, het kind maakt zijn eigen keuzes en de pedagogisch medewerkers volgen dit. Het maakt niet uit hoe oud je bent, alle kinderen scheppen hier zelf hun eten op. Maar niet alleen het eten, ook dekken zij zelf de tafel met echte stenen borden en glazen bekers. Zelfs de kinderen van 1 jaar oud! Drinken inschenken? Zelfs dat ! Wij hebben vol verbazing toegekeken.

In de middag hebben wij de beweegbox geïntroduceerd aan de oudere kinderen. Op onze vlog kunnen jullie kijken wat voor leuks hier allemaal inzit.De kinderen waren helemaal door het dolle heen en vonden vooral de viltjes erg geslaagd. Wij hebben ermee getwisterd, gekaart, torens gebouwd en wedstrijdjes gehouden. Na de activiteit kwamen er enkele kinderen naar ons toe en gaven ons prachtige tekeningen waarop het spelen met de beweegbox te zien was.

Dag lieve kinderen bedankt voor de leuke dag.

Groetjes Franka en Denise

20180424 collage