Franka en Denise van KomKids op pad in Berlijn:  De buitenruimte van de kita aan de Kleine Auguststrasse:Maandag 23 april - verslag Cyntha en Mirjam van DAK Kindercentra
Na een heerlijk nachtje slapen staan we op van nieuwsgierigheid. Om 7.50 uur staan we allemaal voor het appartement. We gaan lopen naar de Kleine Auguststrasse om daar verbaast over de werkelijk enorme buitenspeelplaats. We worden voor de UM-er hartelijke welkom geheten. We ontbijten met elkaar en spreken onze wens uit waar we de vier dagen willen werken. Mirjam en ik gaan met Gabriele mee naar de Stettiner strasse kita (de straat + kdv). Een enorm pand wat momenteel verbouwd wordt. Totaal 12 groepen met ongeveer 12 tot 15 kinderen. Na een uitgebreide rondleiding gaan we mee doen op de groep.

De groep is van 4 jarige kinderen die 5 jaar worden. Er wordt warm gegeten en de maaltijd is een tomatensalade met mais en spagetti met een romige zalmsaus. Alle kinderen scheppen zelf op zo veel en zo vaak ze willen. Wij mogen mee eten en het smaakt goed. Ook het opruimen doen de kinderen zelf, zelfs het schoonmaken van de tafel. Na het tandenpoetsen gaan de kinderen even 20 minuten op de matras rusten. Daarna gaan de jassen gaan en naar buiten. Wij nemen afscheid enmet de bus richting naar de middagafspraak.

Om 14.00 uur worden we verwacht in de ontdekhoek. Dit zijn verschillende ruimtes waar je met natuurlijke en kosteloze materialen kunt ontdekken. Wij mogen dan ook verschillende proefjes doen. We vullen een beker water, we hebben een klein glaasje melk, een pipetje, een vergrootglas en een zaklamp. We doen 1 druppeltje melk met het pipetje in het water en kijken er met een vergrootglas naar terwijl we de zaklamp tegen het glas aanhouden...... we zien dat de melk heel mooi drijft in het glas water...... meteen krijgen we inspiratie...... met hele simpele dingen kan je de kinderen echt laten ontdekken. Wat een gave plek is dit!!!

Op dit moment is deze ruimte alleen voor pm'ers..... zij krijgen hier workshops aangeboden. In de toekomst willen ze deze ruimte ook beschikbaar stellen voor de kinderen van de verschillende kita's. Na wat proefjes gedaan te hebben is het tijd voor wat theorie. Petra, zij is regiomanager, vertelt ons waar de kita's voor staan, wat zij belangrijk vinden. Zij kijken heel erg vanuit het kind. Wat wil een kinden hoe gaan wij daar dan mee om. Het kind staat echt centraal. Dat was heel mooi om te horen.

Om 17.00 uur sluiten we de dag af. Het was een hele leuke en leerzame dag met veel indrukken. Moe maar voldaan gaan we terug naar ons appartement waar we ons opfrissen en ons klaarmaken voor een gezellig diner met de groep. Het is nog een heerlijke avond met een fijne temperatuur, dus we hebben heerlijk op een terras gezeten. Om 22.00 uur gaan we weer terug naar ons appartement. Morgen weer een hele leuke dag voor de boeg. We gaan dan een hele dag meedraaien op een kita, ook weerheel veel zin in! Maar voor nu welterusten.
20180423 collageverslag