Koningsdag in Berlijn


Vrijdag 27 april Koningsdag in Berlijn! Door Anjelica en Jacqueline van KomKids
De laatste dag in Berlijn. Om 08:00 uur werden wij (Jacqueline, Cyntha en  Anjelica) opgehaald door Cristina en Anke om meegenomen te worden naar Kita Kochstrasse. Dit is een locatie met de leeftijd 0-6 jaar maar ook gevestigd naast de school waar de hort (bso) is. Hier mochten wij ook een kijkje nemen. 

Bij aankomst werden wij hartelijk en koninklijk ontvangen door de locatiemanager Miriam. Miriam was al feestelijk gekleed in het oranje voor onze Koning Willem of eigenlijk meer als onze Maxima. Cristina heeft ons een rondleiding gegeven door de locatie. Omdat het onze 4de dag op een locatie was merkten we al snel op dat we veel wisten en eigenlijk grote dingen hetzelfde zijn. Totdat Cristina de deur van het atelier opende: wauw wat enorm! Super grote ruimte met verschillende materialen en hoeken waar de kinderen mee aan de slag konden. Geweldig! Ook hebben zij een aparte ruimte voor ouders. Hier worden verschillende workshops gegeven voor ouders omtrent de opvoeding maar ook om de Duitse taal te leren, hulp bij gegevens invoeren, koken en elkaar leren kennen. Op Kita Kochstrasse zijn 90% van de kinderen en ouders van niet Duitse herkomst. Om ze wegwijs, thuis te laten voelen en de taal te leren zijn alle ouders welkom op de workshops. Na de rondleiding op de Kita gingen we naar de school voor een rondleiding en informatie over de hort.

De directeur van de school ontving ons hartelijk en vertelde dat hij niet zo heel veel tijd had, maar ons graag de school wilde laten zien. Hij vertelde dat er in elke klas een juf/meester is en een pm’er als zijnde klasse assistent. De kinderen kregen les in verschillende groepjes zodat er veel aandacht was voor de kinderen. In een klas was er zelfs een hond aanwezig. Wij verbaasde ons hierover i.v.m. eventuele allergieën van kinderen. De directeur en de juf vertelden dat het hier gewoon mocht en geen enkel kind allergisch was, volgens de juf kan dat alleen als je in aanraking komt met het speeksel van de hond.

Het was een mooie grote school, met een onwijs groot schoolplein met sportveld er aan vast. Achteraan was nog een soort tuintje waar kippen liepen en ook verschillende dingetjes werden verbouwd, groenten enz. Na de rondleiding zijn we naar ons appartement gegaan om nog heel even te relaxen en op te frissen voor het feest van vanavond.

We werden warm onthaald door onze Duitse collega’s en alles was aangekleed in de kleuren van ons koninklijk huis. Want ja het was tenslotte koningsdag.  We hebben de evaluatie met elkaar gedaan, iedereen vertelde om de beurt wat hij of zij er van vond en wat je heb meegenomen naar Nederland toe. Meningen werden gedeeld en alle dank werd uitgesproken naar onze Duitse collega’s voor het warme onthaal.

Na de evaluatie was het tijd voor het feest, de BBQ stond aan en er waren genoeg lekkere hapjes en salades voor iedereen. De muziek ging aan en we hebben er een gezellige laatste avond van gemaakt.
20180427 GroepsfotoBerlijn
Groetjes,
Anjelica en Jacqueline