De zomer is officieel begonnen en brengt ons gelijk een mooie week vol zon. Tegen onze verwachtingen in is het mogelijk om op zomervakantie te gaan. Dat hadden we in maart toch niet durven hopen. Gaat u binnenkort op vakantie in het buitenland? Leest u dit nieuwsbericht dan even goed door zodat u weet wat dat voor u betekent als KomKids-ouder. 

Op vakantie binnen Europa 
Sinds 16 juni is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor deze landen wordt aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Benieuwd wat het recente reisadvies is voor het land waar u naartoe op vakantie wilt? Bekijk de speciale websitepagina van de Rijksoverheid via de volgende link: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.  

Reizen buiten Europa of landen met code oranje 
Het reizen naar landen die buiten de ‘gele’ lijst vallen en dus nog de code ‘oranje’ dragen, wordt afgeraden. Op dit moment wordt bijvoorbeeld reizen naar Zweden, Turkije of Marokko nog afgeraden vanwege de gezondheidssituatie in het land zelf.  
 
Let op! Besluit u om naar een code ‘oranje’ land af te reizen, dan is het dringende advies van de overheid om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. 

Algemene informatie over het reisadvies vindt u via onderstaande link: 
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus-veelgestelde-vragen-reizen-naar-het-buitenland 

Wat zijn de regels voor kinderen die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje of rood reisadvies? 

De richtlijn van het RIVM stelt: Wie terugkomt uit een ‘oranje’ of ‘rood’ land, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De thuisquarantaine geldt ook voor kinderen van boven de 12 jaar. Omdat kinderen tot en met 12 jaar nauwelijks een rol spelen bij besmetting met COVID-19, geldt voor hen de uitzondering dat zij wel naar de kinderopvang en school mogen en aan sportactiviteiten mogen deelnemen. Zij mogen dan de eerste 14 dagen echter niet door hun ouders worden gebracht. 

Ik reis af naar een land met een negatief reisadvies. Wat betekent dit voor u bij KomKids? 
Bij KomKids nemen we het advies van de overheid serieus. Dit betekent voor u bij KomKids het volgende: 

  • Geef bij uw KomKids-locatie door dat u op vakantie gaat naar of terugkomt uit een land met negatief reisadvies. 
  • Na thuiskomst is uw kind van harte welkom bij KomKids, maar wordt niet door ouders/verzorgers naar de opvang gebracht die mee op vakantie waren. 

Meer informatie over ouders en kinderen die reizen naar een land met een negatief reisadvies leest u via onderstaande link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/ouders 

We vinden het belangrijk om als kinderopvangorganisatie gezond te zijn en te blijven. We willen geen potentiële bron van besmetting worden, daarom volgen we continue de richtlijnen/maatregelen van het RIVM en de overheid.  

We hopen dat voor diverse landen de code ‘oranje’ snel verandert naar ‘geel’, zodat u daar veilig naartoe kunt reizen en kan genieten van uw vakantie.  

Blijf gezond en alert op de 1 ½ meter afstand tot elkaar! 

Met hartelijke groet,  
Mede namens het KomKids corona-regieteam 
Dolinda Immerzeel  
Adjunct-directeur