Op vrijdag 12 november heeft het kabinet een persconferentie gehouden waarin nieuwe maatregelen zijn aangekondigd om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Vandaag (vrijdag 19 november) heeft het RIVM deze maatregelen verder uitgewerkt. Naar aanleiding hiervan is het Protocol Kinderopvang & corona gewijzigd.

De belangrijkste wijzigingen in het protocol kinderopvang en corona:

  • Iedereen (kinderen en personeel ongeacht of zij immuun zijn) moet thuisblijven als een huisgenoot (categorie 1 contact) corona heeft.
  • Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij een nauw contact (categorie 2 contact) zijn van iemand met corona. Het is belangrijk dat zij het contact met kwetsbare personen dan wel zoveel mogelijk vermijden tot 10 dagen na het contact met de besmette persoon. Hebben ze wel klachten? Dan blijven ook kinderen tot 4 jaar thuis (in quarantaine) en laten zich testen.
  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact (categorie 2 contact) hadden met iemand met corona. Of als zij door de GGD als nauw contact zijn aangewezen wanneer zij op de kinderopvang of de basisschool contact hadden met iemand met corona. Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet per definitie in quarantaine als zij zelf geen klachten hebben. Hebben zij wel klachten? Dan blijven zij thuis en laten zich testen.
  • Zijn zij zelf minder dan 6 maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Meer informatie over deze wijzigingen en het complete Protocol Kinderopvang vindt u via www.komkids.nl/coronavirus/beslisboom-protocol-kinderopvang.

Update beslisboom

Naar aanleiding van bovengenoemde punten is er ook een nieuwe versie van de beslisboom in de maak. De beslisboom is een overzichtelijke, schematische weergave van de coronaregels van het RIVM. Met het vragenschema van de meest recente versie van de beslisboom kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/basisschool mag. Houd de link op onze website in de gaten, daar worden updates gedeeld zodra deze beschikbaar zijn:  www.komkids.nl/coronavirus/beslisboom-protocol-kinderopvang.

Ook bij ons is het een dagelijkse uitdaging om in deze tijd van de coronamaatregelen en de bestaande personeelskrapte de opvang van uw kinderen te organiseren. De medewerkers werken extra en stellen zich flexibel op, daar zijn we trots op.

Om de bezetting goed af te kunnen blijven stemmen kunt u ons helpen door de afwezigheid van uw kind(eren) (tijdig) door te geven via ‘Mijn KomKids’ uw digitale ouderomgeving.

Wij begrijpen dat de aangescherpte maatregelen ook voor u weer aanpassen is, gezamenlijk pakken we ook deze uitdaging aan. Blijf op elkaar letten, haal dagelijks een frisse neus, houd afstand en blijf vooral gezond!

Met hartelijke groet,
Mede namens het corona-regieteam
Angela Kok & Dolinda Buurma