Koningsspel Tips 1Koningsdag is een feest voor iedereen en om jullie dag nog leuker te maken, lees je hier 10 toffe tips om Koningsdag te gek thuis of met vrienden uit de buurt te vieren. De Koningsspelen starten vrijdag 22 april al, dus lees hieronder leuke activiteiten als je alvast in de stemming wilt komen. 
Tip 1 | Mooi oranje is niet lelijk
Zoek al het oranje of koningsdag gerelateerde accessoires op in huis en maak er een TÉ GEKKE outfit van! Maak een foto en stuur deze door naar familie en vrienden en daag ze uit om hetzelfde te doen. En wie heeft de leukste Konings outfit?

Tip 2 | Zingen maar
Zing (of speel) samen met de Oranjeverenigingen en de buurt om 10.00 uur het Wilhelmus mee in de tuin, de deuropening of op het balkon. Weet je de tekst niet, maar wil je wel meezingen, dan heeft het Koninklijke huis de tekst online gezet. Of zing de karaoke versie mee via deze video op YouTube.

Tip 3 | Doe mee & win! 
Maak een tof stoepkrijt kunstwerk. Maak een mooie tekening, doe mee en win hét Buitenspeelpakket!

Doe mee door je tekening op social media te zetten met #buitenspeeluur en @komkids_kinderopvang te benoemen in je foto of stuur jouw resultaat naar media@komkids.nl. Vrijdag 29 april wordt de winnaar bekend gemaakt! handtekening ko koningsdag

Tip 4 | Oud-Hollandse spelletjes
Bij Koningsdag horen spelletjes. Misschien heb je zelf nog leuke spelletjes in huis of wat dacht je van de volgende Oud-Hollandse spelletjes:

 • Koekhappen 
  Wat heb je nodig: ontbijtkoek/spekjes/andere snoepjes, touw/wol, waslijn, eventueel blinddoek.
  Hoe speel je het? Hang een waslijn op met daaraan stukken ontbijtkoek, snoep of wat je in huis hebt. Om het wat moeilijker te maken doe je een blinddoek om en probeer zo snel mogelijk het stuk ontbijtkoek of snoep van de waslijn te eten. Eetsmakelijk!
 • Spijkerpoepen
  Wat heb je nodig:
  spijkers, flessen en touw/wol.
  Hoe speel je het? Maak de spijker vast aan het touw/wol en bevestig deze aan de achterkant van je broek of aan je riem. Zet de flessen klaar en beginnen maar! Wie de spijker als eerste in de fles krijgt is de winnaar!
 • Zaklopen 
  Wat heb je nodig: een juttezak/vuilniszak/boodschappentas en 2 flessen.
  Hoe speel je het? Zet de flessen voor je parcours klaar. Zoek een startpunt en spreek af wat je doet: om de fles heen en terug, 1 rondje om de fles heen en terug of 2 rondjes om de fles heen en terug. Klaar?! Doe beide benen in de zak en hou de zak goed vast. 3…2…1…START!
 • Kroontje prik 
  Wat heb je nodig:
  Papier, pen, schaar, blinddoek (theedoek) en plakband.
  Hoe speel je het? Teken een gezicht van de koning op 1 blaadje en op een ander blaadje een kroon. Knip de kroon uit. Hang het gezicht van de koning op, doe een plakker op de achterkant van de kroon, doe een blinddoek om, pak de kroon, draai 3 keer en pas op dat je niet omvalt! En plakken maar!

Tip 5 | Oranje proeverij 
Zin in een oranje proeverij (ook leuk voor de kleinste onder ons) of maak zelf een smoothie maken? Kijk snel hoe & klik hier

Tip 6 | Knutsel erop los
Houd je van knutselen, dan hebben wij 2 leuke knutselideeën voor je klaarstaan. Om je Koningsdag-outfit af te maken en om het huis te versieren. Maak je eigen kroon met behulp van deze instructies of bekijk hier hoe je een vrolijke slinger met gezellige kleuren maakt. Het wordt echt een feest in huis!

Tip 7 | Koningsspelen
Samen met het gezin koningsspelletjes spelen. Wij hebben 2 leuke spelletjes voor jullie gevonden, die je tijdens koningsdag zelf kunt maken en spelen. Wat dachten jullie van Bingo Oranje Boven of een spelletje Memory Oranje Boven. Klik op de links hieronder kun je de spelletgjes uitprinten en uitknippen. Veel speelplezier!
Koningsspelen 4x spelletjes
Memory Oranje Boven

Tip 8 | Vrijmarkt, kom dat zien
Tijd om je spullen op zolder af te stoffen, want vanaf 10.00 uur kan je op 27 april met jouw kleedje en spullen deelnemen aan de Vrijmarkt. Laat het je vrienden, vriedinnen, buurvrouw, opa en oma weten. Wie weet zit er wel iets bij wat zij leuk vinden.
Of doe geen vrijmarkt, maar een ruilmarkt met de familie! En voor je het weet loopt mama met mooie haarspeldjes in en de jongste met een te groot shirt wat nu een “jurk” is. Kijk

Tip 9 | Koning & Koningin 
Koning Willem & Koningin Maxima? Die maak je gewoon zelf! Bekijk hier de knutselinstructies. 

Tip 10 | Nationale Koningsspelen
Meer weten over de Koningsspelen in Nederland en in jouw buurt? Bezoek de website en check alle toffe mogelijkheden. Maak er een leuke én sportieve dag van.