201803 2huisjemetKomKidslogo

Het is voor KomKids Kinderopvang als organisatie moeilijk om bedrijfsmatig heel duurzaam te werken. Een aantal aanpassingen zijn wel al gedaan zoals verlichting vervangen door LED, luiers zoveel mogelijk milieubewust afvoeren en er zijn extra bomen geplant. Om de lat qua duurzaamheid toch nog hoger te leggen is KomKids onlangs een bijzonder project voor medewerkers gestart.

Yde Dragstra, directeur KomKids: “Het mooiste zou zijn als wij al onze locaties voorzien van zonnepanelen, en daarmee aan de kinderen kunnen laten zien wat dit kan opleveren, maar dat is helaas niet mogelijk omdat de gebouwen niet ons eigendom zijn. Daar wilden we het toch niet bij laten zitten, wij maken ons zorgen om de toekomst van de kinderen waar wij nu mede voor mogen zorgen. Het is belangrijk dat kinderen en toekomstige generaties zich kunnen ontwikkelen in een gezonde omgeving.  Vaak zijn er eenvoudige oplossingen te bedenken. Wij bieden medewerkers de mogelijkheid om op het dak van hun eigen woning zonnepanelen te laten plaatsen. KomKids betaalt de totale aanschafkosten en verstrekt aan de deelnemende KomKids medewerkers een renteloze lening. Wij rekenen uit wat de besparing in het KomKids gezin is en dat is dan gelijk de aflossing van de renteloze lening. Rekening houdend met de stijgende energie tarieven, wordt er naast het verbeteren van het maatschappelijk leven, ook winst in euro’s geboekt.”

KomKids regelt en betaalt de zonnepanelen en zorgt er ook voor, dat de panelen geïnstalleerd worden. Inge Albregtse- Wijgerse van INGE Advies, expert op het gebied van duurzame energie, adviseert en ondersteunt KomKids in dit project. INGE Advies heeft de panelen en omvormers beoordeeld en de beste voor KomKids geselecteerd. Medewerkers kunnen zonder investering vooraf direct meedoen, de investering neemt KomKids voor haar rekening. De energierekening wordt lager door het gebruik van zonnepanelen en met die besparing betaalt men de zonnepanelen terug, de besparing wordt verrekend met het salaris.

KomKids heeft 300 medewerkers in dienst en de medewerkers met een geschikt dak hebben zich al aangemeld. In de aankomende weken worden er informatieavonden georganiseerd en krijgen de deelnemers een persoonlijk advies, worden hun woningen geschouwd en besparingen berekend. Naar verwachting worden er 1000 panelen geplaatst waarmee in totaal 230.000 kWh per jaar aan stroom opgewekt wordt. Er vanuit gaande dat het gemiddeld energieverbruik van een huishouden 3.500 kWh per jaar is, zou dat betekenen, dat met de opbrengst deze panelen er 66 huishoudens kunnen worden voorzien van groene stroom.

Dragstra roept ook andere werkgevers op om dit voorbeeld te volgen. Schiedam Duurzaam is niet alleen een taak van de overheid en particulieren. Gun alle medewerkers schone energie!