Kinderopvangorganisaties KomKids, DAK kindercentra en Kindergärten City Berlijn zijn in 2016 een samenwerking aangegaan. Alle drie de organisaties zijn gericht op het leren van elkaars kwaliteiten, en willen dit realiseren door een concrete uitwisseling.
Afbeelding4Als gevolg van de coronamaatregelen is het al bijna tweeënhalf jaar geleden dat de laatste uitwisseling plaatsvond.

De aanloop is nog nooit zo lang geweest. Dit heeft er toe geleid dat er wisselingen waren in de deelnemers, maar ook dat we al twee (online) ZOOM-bijeenkomsten hebben gehad met onze Berlijnse collega’s. De uitwisseling blijft niet beperkt tot Berlijn; de Schiedamse en Haagse collega’s hebben de laatste weken ook elkaars locaties bezocht. Zo blijven we zoeken naar nieuwe ervaringen en inspiratie.

Begin oktober waren er 12 'Erzieher(Innen)’ (Pedagogisch Professionals) op bezoek in Den Haag en Schiedam. Nu drie weken later is er het Nederlandse ‘tegenbezoek’ met in de selectie van DAK Debbie, Gieta, Marian, Sia en Simone en in de selectie van KomKids zijn opgenomen Addy, Annewil, Brenda, Jenny en Lara; Geert is de ‘verbindingsman’. thumbnail image

KomKids en DAK blijven op zoek naar ‘verdieping’ van de uitwisseling; hoe kunnen we de ervaringen delen en ‘verder dragen in onze organisaties’? Dit jaar is de uitwisseling zelf object van onderzoek. De Hogeschool van Amsterdam kijkt voor-tijdens-na de uitwisseling mee; bijzonder hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink (UvA) voert het onderzoek uit en gaat mee naar Berlijn. 

We houden jullie middels een dagelijks verslag graag op de hoogte van onze belevenissen.

Berlijn blog | zondag 24 oktober 

Eindelijk is het dan zover: we gaan naar Berlijn, met de trein; een duurzame reisoptie. Oké, het duurt een uur langer, maar geen zorgen over hand- en ruimbagage en we hebben de tijd en ruimte om elkaar beter te leren kennen en werkafspraken voor de komende week te maken.  

Lees meer: Berlijn blog | zondag 24 oktober 

Berlijn blog | maandag 25 oktober 

Na een hartelijk ontvangst met uitgebreid ontbijt bij locatie de ‘Kleine August’, gingen we in kleine groepjes op stap naar de verschillende Kita’s. Kita is de afkorting voor het Duitse woord Kindertagesstätte, wat kinderdagverblijf betekent. Wij (Gieta van DAK, Lara en Annewil van KomKids) zijn vandaag op bezoek geweest bij de Bänschstraβe. Deze Kita bevindt zich in de multiculturele wijk Friedrichshain, waardoor er veel aandacht is voor de taalontwikkeling. Zo is er voor elk kind een Sprachlerntagebuch, waarin behalve de taalontwikkeling door middel van foto’s en verslagjes ook de verdere ontwikkeling van het kind in beeld gebracht wordt.  

Lees meer: Berlijn blog | maandag 25 oktober 

Berlijn blog | dinsdag 26 oktober 

Na een korte rit met de U&S Bahn wandelen we de Ramlerstrasse in. Voor de Kita staat Jacub ons al op te wachten. Een warm & hartelijk welkom! Een eerste druk: het pand straalt rust, ruimte en warmte uit. De medewerkers vinden het heel leuk om Nederlands bezoek te hebben en dat voelen we. Na een hernieuwde kennismaking start Jacub de rondleiding met ons.

Lees meer: Berlijn blog | dinsdag 26 oktober 

Berlijn blog | woensdag 27 oktober 

Na een vriendelijk ontvangst op de Erika-Mann-Grundschule werd door de directie een presentatie gehouden over de werkwijze van de school en de samenwerking met de BSO-partners. Deze multiculturele school telt in totaal 589 leerlingen van 25 verschillende nationaliteiten. Ongeveer 65% van de kinderen heeft een buitenlandse achtergrond en spreekt bij binnenkomst de Duitse taal niet. Ook 17% van alle kinderen heeft behoefte aan extra ondersteuning in de richting van de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. De meeste gezinnen krijgen sociale hulp van de staat en het opleidingsniveau van de ouders van de leerlingen is heel laag.

Lees meer: Berlijn blog | woensdag 27 oktober 

Berlijn blog | donderdag 28 oktober

Het is inmiddels onze vierde dag in Berlijn en de nodige kilometers zitten er inmiddels op. Maar na een goede nacht slapen, nemen we jullie vandaag uitgerust mee in onze belevenissen. 

Lees meer: Berlijn blog | donderdag 28 oktober

Berlijn blog | vrijdag 29 oktober

Vandaag was de laatste dag in Berlijn, in de ochtend hebben we allemaal weer een locatie bezocht. Voor ons was dat de Deutsch-Französische Kita op de Afrikanische Straβe. Na een warm welkom en een kopje koffie, kregen we een rondleiding door het centrum. Hierbij viel ons op dat ze bezig zijn met het creëren van een open deuren beleid. Dit was al te zien bij de jongste kinderen (1-3 jaar). Bij de oudere kinderen van 4 tot 6 jaar waren deze ruimtes meer schools ingericht en waren er diverse hoeken. Hier zijn ze nog aan het kijken hoe ze het open deuren beleid kunnen inzetten.

Lees meer: Berlijn blog | vrijdag 29 oktober