Na een korte rit met de U&S Bahn wandelen we de Ramlerstrasse in. Voor de Kita staat Jacub ons al op te wachten. Een warm & hartelijk welkom! Een eerste druk: het pand straalt rust, ruimte en warmte uit. De medewerkers vinden het heel leuk om Nederlands bezoek te hebben en dat voelen we. Na een hernieuwde kennismaking start Jacub de rondleiding met ons.

20211026 berlijn IMG 20211026 WA0020De Ramlerstrasse is gelegen in het stadsdeel Gesundbrunnen. Het centrum is multicultureel, 99% van de kinderen hebben een migratie achtergrond. Het grote gebouw is ruim en heeft 2 verdiepingen en diverse groepen. In het zelfde gebouw is ook een basisschool gehuisvest. De PM-ers ontvangen ons heel vriendelijk op de groepen en de kinderen bekijken ons met een nieuwsgierige blik. Gaandeweg de rondleiding kunnen we al onze vragen stellen en voorziet Jacub ons van veel informatie. Het is mooi om te zien hoe Jacub steeds even stopt voor een knuffel of een praatje met de kinderen.

Het pedagogisch beleid van de Ramlerstrasse heeft 3 belangrijke pijlers: Gezondheid, Spraak/Taal & Welbevinden. Deze pijlers zien we terug tijdens onze wandeling door de Kita. Gezonde voeding, groenten & fruit staan steeds uitnodigend op tafel. Kannen water staan klaar zodat de kinderen de hele dag kunnen drinken. Er is een gymzaal om jaloers op te worden! Een grote trampoline en een heuse klimtoren! Door het hele pand staan boeken en de schoolbibliotheek is prachtig, groot en vol lounge/leeshoekjes. De Kita maakt ook gebruik van deze bibliotheek.

20211026 berlijn IMG 20211026 WA000520211026 berlijn IMG 20211026 WA001120211026 berlijn IMG 20211026 WA0019


Het welbevinden komt tot uiting in de zeer zorgvuldig ingerichte lokalen. Opvallend is dat alle groepen een duidelijke eigen identiteit hebben. Alle groepen stralen rust & warmte uit. Het zijn ruimtes waar je je meteen op je gemakt voelt. Ook heeft iedere groep een bewegingsruimte waar de kinderen kunnen klimmen, klauteren en met blokken of grote auto's kunnen spelen. Deze ruimte wordt ook gebruikt voor het slaapmoment, daar worden dan alle matrassen van de kinderen neergelegd.

We maken kennis met Mandy, zij is als sociaal werkster verbonden aan de Ramlerstrasse. Zij houdt zich bezig met hulp bieden aan de ouders. De meeste ouders komen uit een moeilijke situatie. Door het voeren van gesprekken met de ouders kan zij eventueel aanvullende en juiste hulp inschakelen. Omdat Mandy een kantoor in de Kita heeft is de drempel om hulp te vragen lager voor de ouders. Haar filosofie: Wanneer het goed gaat met de ouders gaat het meestal ook goed met de kinderen. Er wordt veel geïnvesteerd in ouderparticipatie en hulp aan ouders waar nodig.

20211026 berlijn IMG 20211026 WA0007Ook mochten we een stukje van een verjaardagsfeestje meemaken. Hier zagen we weer met hoeveel zorg, liefde & warmte dit werd gedaan.

Buiten, in de enorme natuurtuin konden we een praatje maken met de kinderen. Ook de PM-ers vonden het leuk om ervaringen met ons uit te wisselen.

De ochtend vloog voorbij, we maakten foto's en sloegen alle info op. Tijd voor de lunch, een warme maaltijd, bereid door 2 koks in een grote, professionele keuken, alles vers & gezond! Met behulp van pictogrammen zien de kinderen bij binnenkomst wat er op het menu staat. Zo weten ze ook hoe ze de tafel moeten dekken. Wij aten aardappelen, eieren in mosterdsaus & rode bietensalade mee.

Na het eten hebben we een mooie wandeling gemaakt met Jacub door de omgeving rond de Kita. Langs opvallend veel speeltuinen en parken, ze gaan hier ook met de kinderen regelmatig naar toe. We konden zelfs nog foto's maken van een van de laatste stukken Berlijnse muur. De tijd vloog voorbij en te snel moesten we elkaar gedag zeggen. Het was een volle, mooie dag! Met waardevolle gesprekken en veel interessante informatie.

Op naar een nieuwe dag!

Brenda en Sia

< ga terug naar overzichtspagina