Het is inmiddels onze vierde dag in Berlijn en de nodige kilometers zitten er inmiddels op. Maar na een goede nacht slapen, nemen we jullie vandaag uitgerust mee in onze belevenissen. 

Hoe beginnen we de dag? 
Afbeelding7We beginnen onze dag met een zelftest. Elke dag houden we onze fingers crossed 🤞🏻dat de test negatief is. Daarna verzamelen we voor ontbijt bij Bread & Coffee. Een koffietentje met hele vriendelijke eigenaren. Daarna gaat iedereen naar zijn eigen locatie.




Waar zijn we vandaag geweest? 
berlijnVandaag bezochten we de “sprachfachkracht” Saskia aan de Kleine Auguststrasse. Die Kleine August is één van de 44 Sprachkita’s van Kindergarten City. Dit zijn Kita’s met extra middelen voor ondersteuning op het gebied van taalontwikkeling. Om deze subsidie te kunnen aanvragen moet een Kita aan meer dan 50 kinderen opvang bieden waarvan 40% tweetalig is. Binnen deze Kita’s is het niet verplicht om met een speciaal programma te werken maar moet de organisatie wel beschrijven hoe zij werken aan de domeinen; inclusie om de emotionele veiligheid te borgen, ouderbetrokkenheid, taalontwikkeling en digitalisering. Saskia is een van de 35 “sprachfachkrachten” bij Kindergarten City en die functie is enigszins vergelijkbaar met de VE coach in Nederland.  

Wat hebben jullie daar gedaan?  
berlijn 2







We begonnen met een uitgebreid gesprek met Saskia over haar werk, Berliner Building Program en kwaliteitsmetingen. Daarna volgde een rondleiding door het gebouw, die afgesloten werd met, een door eigen kok bereidde, lunch. Na de lunch gaf Saskia een demonstratie van een aantal haar werkzaamheden met de kinderen. Ze demonstreerde een ‘boek cinema’ ( dia’s van de tekeningen van bekende prentenboeken, waarbij ze interactief het verhaal vertelde) en hoe zij Quberto (een robot om te leren programmeren) gebruikt met de kinderen. Helaas was het toen al tijd om afscheid te nemen.

Wat hebben we gezien? 
berlijn 3





Die Kleine August heeft 8 horizontale groepen. Vier groepen voor kinderen van 1 jaar tot ongeveer 3 jaar en vier groepen voor kinderen van 3 jaar en tot 7 jaar. In de groepen tot 3 jaar werken de naast elkaar gelegen groepen samen. In elke groep was een algemene ruimte waar werd gespeeld en gegeten, een slaapruimte waar buiten de rusttijden ook gespeeld kan worden. Tussen de 2 groepen in ligt een gezamenlijke bewegingsruimte, een soort klein speellokaal. Ook bij de grotere kinderen hebben alle groepen verschillende ruimten met ieder een eigen functie. We zagen veel open materialen, toegankelijk voor kinderen en ook kleine projecten binnen de groep. Zoals bijvoorbeeld: “waarom heeft de appel een schil?”……. 

berlijn 4












Hoe worden ouders betrokken bij de Kleine Auguststrasse?
Door het hele gebouw valt de aandacht voor ouderbetrokkenheid op. In de centrale hal hangt een uitleg met foto’s en tekst van het werk dat Saskia doet met de kinderen en met haar contactgegevens zodat ouders haar makkelijk kunnen bereiken, een uitwerking van de ontwikkelingsgebieden uit het Berliner Buildingsprogram en een bord waarop het menu uitgebeeld is. Eén groep had een herfstmarkt gemaakt waar de ouders hetfstgerelateerde groenten konden inleveren, de kinderen beheren vervolgens de supermarkt waar de groepen hun gezonde middagsnack kunnen kopen. Op verschillende plekken worden ouders gestimuleerd om samen met hun kind in gesprek te gaan. Daarnaast waren er overal foto’s van activiteiten samen met ouders.

berlijn 5












Hoe hebben we de dag ervaren?
We hebben onze dag op de Kleine Auguststraβe als een inspirerende dag ervaren met een zeer betrokken en bevlogen medewerker. Het was interessant om met zijn drieën in gesprek te zijn over het pedagogisch beleid vanuit het Duits -Nederlands perspectief, maar daarnaast ook vanuit drie organisatie perspectieven. Hoewel er op allerlei gebieden verschillen zijn, zien we duidelijke overeenkomsten. Met name je betrokken voelen bij de wereld van het jonge kind en zijn omgeving en daarin van betekenis kunnen zijn.

Viel Spaβ aus Berlin
Addy und Marian

< ga terug naar overzichtspagina