Kinderopvangorganisaties KomKids, HefGroep-KindeRdam en Kindergärten City (Berlijn) zijn een samenwerking aangegaan. Alle drie de organisaties zijn gericht op het leren van elkaars kwaliteiten, en willen dit realiseren door een concrete uitwisseling.
Afbeelding4De ‘uitwisseling’ startte afgelopen juni; na een live ontmoeting van de deelnemers van HefGroep-KindeRdam en KomKids, hebben we twee(online-) bijeenkomsten gehad met onze Berlijnse collega’s. In deze bijeenkomsten stelden de organisaties en deelnemende locaties zich aan elkaar voor.

De uitwisseling blijft niet beperkt tot Berlijn; tijdens de eerste bijeenkomst hebben de collega’s van de twee Nederlandse organisaties koppels gevormd en hebben elkaar op locaties bezocht. Nog voordat we de Berlijnse collega’s ontvangen kijken we in elkaars keuken en begint het reflecteren op je eigen manier van werken en dat van je collega’s. Eind september waren er 12 Berlijnse collega’s (Pedagogisch Professionals, Locatiemanagers en Taal-vakkrachten) op bezoek in Rotterdam en Schiedam. Nu drie weken later is er het Nederlandse ‘tegenbezoek’ met in de selectie van HefGroep-KindeRdam Amy, Bianca, Fréderique, Monique en Susan en in de selectie van KomKids zijn opgenomen Fatiha, Matthijs, Meruska, Tessa en Yamina; Geert is de ‘verbindingsman’.

We houden jullie middels een dagelijks verslag op de hoogte van onze bezoeken in Berlijn.

Berlijn blog I vrijdag 21 oktober

Dagverslag Stettiner strasse

Op 21 oktober zijn wij, Amy (Hefgroep-Kinderdam) en Meruska (KomKids DOK) naar Kindergärten City Stettiner strasse 21-23 geweest.

Lees meer: Berlijn blog I vrijdag 21 oktober

Berlijn blog I donderdag 20 oktober

Dagverslag 4 Gartenstrasse

Vanmorgen heerlijk ontbeten op het hoekje Turmstrasse/Schonhauser Allee. Na ongeveer een kwartiertje reizen komen we aan op de locatie. We werden warm ontvangen door onze Duitse collega’s. Lisa nam ons mee en gaf ons een geweldige tour door de locatie. Wat ons opving waren de diverse spellen in de gang aan de muur. De spellen zijn gericht op de behoefte van de kinderen. Op de locatie is er een zeer grote betrokkenheid van de ouders, dit is te zien door een buitenkeuken voor de kinderen in de tuin en een balspel/goot in de gang.

Lees meer: Berlijn blog I donderdag 20 oktober

Berlijn kort I donderdag 20 oktober

Vandaag waren we op bezoek bij het dagverblijf aan de Gartenstrasse, bij Antje en Lisa. Wat een waanzinnige buitenruimte: groot, groen, avontuurlijk en veel verschillende zones.

Lees meer: Berlijn kort I donderdag 20 oktober

Berlijn blog I woensdag 19 oktober

Dagverslag op pad in Berlijn

Vandaag was onze vrije dag maar we hebben zeker niet stilgezeten. De dag begon met een wandeling naar een nabijgelegen Kita waar we onze collega's Dolinda, Melanie, Carla en Yvonne ontmoeten. Zij zijn op dinsdagavond samen Serv (de bedenker van de uitwisseling) richting Berlijn gekomen.

Lees meer: Berlijn blog I woensdag 19 oktober

Berlijn kort I dinsdag 18 oktober

Vandaag (dinsdag 18 oktober) waren we (Monique van Kinderdam-HefGroep en Fatiha van KomKids) op bezoek bij Wolfram op het dagverblijf aan de Lehrterstrasse. Voor Berlijnse begrippen een kleine locatie met 73 kinderen per dag, architectonisch uniek maar "Niet altijd even handig", volgens de gebruikers (zelf).

Lees meer: Berlijn kort I dinsdag 18 oktober

Berlijn blog I dinsdag 18 oktober

Dagverslag UrbanstraSe

Op dinsdag 18 oktober brachten wij, Tessa (KomKids), Susan en Bianca (KindeRdam), een bezoek aan Kindergärten City Familienzentrum UrbanstraSe 48k in Berlijn.

Lees meer: Berlijn blog I dinsdag 18 oktober

Berlijn kort I maandag 17 oktober

Tijdens onze uitwisseling in Berlijn vallen we van de ene in de andere verbazing.

Lees meer: Berlijn kort I maandag 17 oktober

Berlijn blog I maandag 17 oktober

Dagverslag 

Het is 8 uur s’ochtends en we staan voor een kindergarten in het centrum van Berlijn. Dit is onze eerste stop van deze week. Voor nu voor het ontbijt maar daarna gaan we naar onze eerste kita/kinderopvang. Bij deze opvang ontmoeten we Manal, Locatiemanager van Kita Baerwaldstraße. We worden enthousiasme ontvangen door Manal. Niet alleen is ze trots op haar kinderopvang maar ook op de wijk. Ze is hier opgegroeid en terwijl we naar haar locatie wandelen wordt ze begroet door meerdere kinderen en volwassenen voor wie ze in de afgelopen jaren als Pedagogisch Medewerker veel heeft betekend.

Lees meer: Berlijn blog I maandag 17 oktober

Berlijn blog I zondag 16 oktober I treinreis

Eindelijk is het dan zover: we gaan naar Berlijn. Met de trein; een duurzame reisoptie. Oké, het duurt misschien één uur langer, maar geen zorgen over hand- en ruimbagage en we hebben de tijd om elkaar beter te leren kennen en werkafspraken voor de komende week te maken (1e klas).

Lees meer: Berlijn blog I zondag 16 oktober I treinreis

Berlijn blog I zondag 16 oktober

Kijken in elkaars keuken, en over de grens.

Afbeelding4Kinderopvangorganisaties KomKids, HefGroep-KindeRdam en Kindergärten City (Berlijn) zijn een samenwerking aangegaan. Alle drie de organisaties zijn gericht op het leren van elkaars kwaliteiten, en willen dit realiseren door een concrete uitwisseling.

Lees meer: Berlijn blog I zondag 16 oktober