Eindelijk is het dan zover: we gaan naar Berlijn. Met de trein; een duurzame reisoptie. Oké, het duurt misschien één uur langer, maar geen zorgen over hand- en ruimbagage en we hebben de tijd om elkaar beter te leren kennen en werkafspraken voor de komende week te maken (1e klas).

20221016 indetrein uitwisselingMaar we blijken wel twee uur meer reistijd te hebben; wegens werkzaamheden zijn we vertraagd en missen een aansluiting. De extra tijd gebruiken we om een optimale verdeling te maken van de locatiebezoeken. Van de 8 Berlijnse locaties die deelnemen kan iedereen er maar 5 bezoeken … Tessa en Merusca puzzelen tot dat iedereen zoveel mogelijk haar/zijn voorkeur kan bezoeken.

In het openbaar vervoer in Duitsland is een ‘medisch mondkapje’ verplicht. Wij zitten samen in een coupé en als er geen conducteur is  ….

Op het ‘Hauptbahnhof’ van Berlijn worden we opgewacht door Jörg en Mirjam; sinds 2017 coördineren zij samen met Petra de uitwisseling vanuit Kindergärtencity. Het is een warm onthaal. Aangezien we al laat zijn stallen we onze koffers en gaan direct naar het restaurant Sophieneck, in de wijk Mitte. Daar wachten onze Berlijnse collega’s (nog maar net twee weken geleden waren ze nog bij ons op bezoek), en begroeten ons erg enthousiast. We lopen naar onze appartementen, rond 00.00 uur liggen we in bed.

Maandag om 08.00 uur ontbijt op het dagverblijf ‘Gartenstrasse’, en daarna aan het werk!   

 [Geert van Thull]