Prepuberteit: lichamelijke veranderingen, een groei naar zelfstandigheid, stemmingswisselingen, onzekerheid… de pubertijd is in aantocht en prepuberteit is ingezet. 

In de periode van de pre puberteit tot en met de puberteit vinden er in de hersenen allemaal ontwikkelingen plaats. Ook lichamelijk verandert er voor kinderen onder invloed van hormonen van alles. De start van de pre puberteit kan in leeftijd nog erg verschillen. Ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo. Bij meisjes zie je de (lichamelijke) veranderingen eerder tot stand komen, maar meisjes en jongens maken beiden een snelle groei door.

Naast de lichamelijke veranderingen zie je bij kinderen ook een verandering in gedrag en het uiten van emoties. Voor sommige kinderen is het ook lastig deze emoties te plaatsen en dit leidt tot uitschieters in zowel humeurigheid als aanhankelijkheid, onzekerheid en stabiliteit. Kinderen kunnen het ene moment boos en (voor jouw gevoel) onredelijk zijn en erna spijt hebben en verdrietig zijn. 

Kinderen in de pre puberteit zijn op zoek naar wie ze zijn en willen zijn en lijken soms te wankelen tussen kinderlijk gedrag en overmoedigheid. Je zal zien dat kinderen zich meer en meer los proberen te maken van ouders en opvoeders. De behoefte naar zelfstandigheid groeit en vriendschappen worden steeds belangrijker. Dit is ook de periode dat vrienden en vriendinnen meer invloed uit kunnen gaan oefenen dan ouders en andere opvoeders. Het dus erg belangrijk in gesprek te blijven met elkaar en op de hoogte te zijn van wat er speelt in het leven van het kind. Om aan te kunnen sluiten bij de gedachten en behoeften van het kind zal je elkaar op moeten zoeken, open vragen kunnen stellen en moet je je betrokken en minder oordelend proberen op te stellen. Neem hierin zelf het initiatief voor contact, dit zal namelijk minder als voorheen uit het kind zelf komen. Laat hierin ook duidelijk grenzen blijken en spreek samen af wat wel toelaatbaar is en wat niet. Probeer jezelf kwetsbaar op te stellen in het delen van eigen ervaringen en situaties die je als ouder en opvoeder moeilijk vindt. 

Naast dat de (pre) puberteit een lastige periode kan zijn voor kind en opvoeder, is het ook een leuke tijd met verandering die je met humor makkelijker doorgaat. Wat mooi is dat het kind met de ontwikkeling mee gaat en uiteindelijk zal uitgroeien in een eigen ik met z’n eigen nukken, kwaliteiten en persoonlijkheid. Het beste is dus ook de periode met ietwat luchtigheid te doorlopen en moeilijke situaties voor jezelf te relativeren. Zoek hierin het contact met anderen en leer van de ervaringen van anderen. Alle kinderen gaan hier door heen en voor de een is het lastiger dan voor de ander. Trek op tijd aan de bel als je als opvoeder even niet meer weet hoe je verder kan en als het contact tussen jezelf en het kind moeizaam verloopt.

Want… “Waarom moeilijk doen, als het samen kan”- Loesje

Melissa Holleman
Pedagoog – KomKids Kinderopvang