Geschreven door: Debby van den Bosch - pedagogisch begeleider KomKids kinderopvang

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en met vriendjes de wereld te ontdekken. Buitenspelen is voor kinderen erg leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling. Er worden namelijk verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Het klimmen, klauteren, lopen en rennen dragen bij aan de motorische ontwikkeling. En door te spelen met natuurlijke materialen wordt de creatieve ontwikkeling bevorderd.

Als kinderen buiten spelen bestaat de mogelijkheid dat de kinderen vies worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die tijdens het spelen vuile kleding mogen krijgen, onbevangen kunnen ontdekken en experimenteren. Modder is ook goed voor de gezondheid en weerstand. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die veel buitenspelen en met modder in aanraking komen op latere leeftijd minder allergieën ontwikkelen. Bovendien worden de meeste kinderen altijd erg vrolijk van het kliederen met water en aarde. Spelen met modder is dus ook nog eens goed voor de gemoedstoestand van kinderen.

Voortaan hoef je dus niet moeilijk te doen dat je kind vies wordt tijdens het buitenspelen, maar gewoon lekker hun gang laten gaan. Op 28 juni 2019 is het Modderdag. Dé dag om lekker vies te worden! Natuurlijk zal KomKids hier met verschillende locaties ook aandacht aan besteden. Wat een pret!

2019 afbeelding kindinmodder