Geschreven door Maeike Bijlsma - KomKids Advies

We weten allemaal dat voorlezen erg goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Een van de redenen is dat het de fantasie stimuleert. Maar waarom is die fantasie dan zo belangrijk?

| Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd - Albert Einstein |

Heb jij ook wel eens vol bewondering geluisterd naar het fantasiespel van je kind? Hoe hij totaal opgaat in de wereld van de dinosaurussen of hoe zij een (leeg) kopje thee drinkt en een denkbeeldig koekje eet met haar fantasievriendin. Kinderen hebben een levendige fantasie. Dit is niet alleen leuk, maar ook nog erg goed voor hun ontwikkeling! Zij onderzoeken door hun fantasiespel nieuwe dingen en leren zich in te leven in een ander. Hierdoor leren zij ook om emoties te herkennen.

Veel kinderen hebben een fantasievriendje. Dit vriendje kunnen zij zelf sturen en doet meestal wat zij willen. Dit geeft het kind een goed gevoel. Vaak begrijpt het vriendje dingen beter en durft het meer. Op deze manier ontdekken kinderen de wereld om hen heen op een veilige manier.

Door fantasiespel verwerken kinderen ook ervaringen uit het dagelijks leven. Ze proberen zo grip te krijgen op de grote mensenwereld. Met rollenspellen proberen kinderen hun angsten te overwinnen. Als je kind onlangs bij de dokter is geweest en nu doktertje speelt, betekent dit meestal niet dat hij later dokter wil worden, maar is hij waarschijnlijk zijn ervaring aan het verwerken.

Wanneer je meegaat in de fantasiewereld van je kind, kun je je kind in deze processen begeleiden. Ook is het natuurlijk superleuk en versterkt het jullie band. Als je zoontje bijvoorbeeld doktertje speelt, doe jij alsof je bent gevallen. Belangrijk hierbij is dat je je kind de hoofdrol laat spelen. Jij bent te gast in zijn spel. Probeer niet te veel suggesties te geven. Dit weerhoudt je kind om zelf na te denken en remt zijn fantasie. Het hebben van de regie in het spel is juist waar kinderen behoefte aan hebben, zij leren hierdoor leiding te nemen en krijgen een gevoel van eigenwaarde.

Nog een leuke bijkomstigheid van het meespelen: Je gaat jezelf weer kind voelen! ?