Ik ben Wendy Sterkman, getrouwd en moeder van een vrolijke 8-jarige dochter. Sinds 2008 werk ik bij KomKids als assistent locatiemanager en vanaf de start, in 2012, ook bij KomKids Advies. In 2011 heb ik mijn diploma Kindercoach behaald. Met kindercoaching begeleid ik kinderen bij o.a. het krijgen van zelfvertrouwen, hoe om te gaan met faalangst, boosheid of verdriet. Ook coach ik ouders met het vergroten van het zelfvertrouwen van hun kinderen. Naast mijn werkzaamheden bij KomKids studeer ik aan de Hogeschool Rotterdam, opleiding Pedagogiek.

Interactief voorlezen
Interactief voorlezen, je hoort het best geregeld voorbijkomen. Zeker nu met de Nationale Voorleesdagen waarbij er nog meer aandacht besteed wordt aan leuke kinderenboeken en het voorlezen daarvan. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met interactief voorlezen?

Interactief wil zeggen dat er op het moment van het voorlezen ruimte is om in te gaan op de spontane reacties van de kinderen en dat er open vragen gesteld kunnen worden. En spontane reacties zullen er zeker zijn! Kinderen zijn nieuwsgierig, willen alles goed kunnen zien en stellen vragen. Ze hebben de antwoorden ook nodig om het verhaal te kunnen begrijpen. Ik zie om me heen dat mensen het soms lastig vinden om interactief een boekje voor te lezen. Ik, iemand die graag zelf boeken leest en altijd met veel plezier kinderenboeken voorleest, vind dat jammer. Want naast dat het voorlezen de woordenschat van een kind vergroot, de taalontwikkeling en het verhaalbegrip stimuleert, is het ook een fijn moment van samen zijn.

Binnen een gezin kan het voorlezen een vast ritueel zijn, bijvoorbeeld een verhaal samen lezen voor het slapen gaan. Dit geeft houvast en regelmaat. En een goed en leuk verhaal blijft je altijd bij. Zo was mijn lievelingsboek als kind, Pluk van de Petteflet. Bij het voorlezen van dit boek aan mijn dochter kwamen de herinneringen en (h)erkenning van Pluk, Familie Stamper, Aagje, Dollie de duif en alle andere leuke personages weer boven.

Binnen KomKids en de verschillende vormen van opvang is het voorlezen een moment van rust en met elkaar luisteren naar dat leuke of spannende verhaal. Zeker als je aan het voorlezen bent voor een groep kinderen is het van belang dat je inspeelt op alle kinderen. Laat ze vragen stellen en stel hen vragen. Op die manier kan je zien of ze het verhaal begrijpen. Door af en toe een vraag aan een kind te stellen, ‘Zie je dat ook?’ of ‘Wat zullen ze gaan doen?’, houd je ze bij de groep en met hun aandacht bij het verhaal. Met het stellen van bijvoorbeeld een vraag als ‘Wat zou jij doen?’ wordt je zeker verrast door hun antwoord en creativiteit.

Kinderen vinden het fijn als een boek vaker voorgelezen wordt. ‘ Nog een keer!’ is toch wel een uitspraak die na het voorlezen geregeld gehoord wordt. Het is een ‘feest van herkenning’, maar ook krijgen kinderen door herhaling een beter beeld van het verhaal. Ze gaan het meer begrijpen en de personages en gebeurtenissen gaan echt bij de kinderen leven.

Boeken zijn ook een goed hulpmiddel om bepaalde thema’s uit te leggen en inzichtelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan boekjes die gaan over op een potje plassen, over beroepen, dieren, opa en oma’s, een scheiding, gevoelens en nog veel meer. Via internet of met een bezoek aan de bibliotheek kom je vele verschillende leuke en goede kinderboeken tegen.

Om plezier te krijgen in het interactief voorlezen en goed voorbereid te zijn, wil ik je graag wijzen op onderstaande tips:
• Weet wat je leest! Als je weet waar het boek over gaat, kan je van te voren bedenken waar je vragen over wilt stellen of er staan punten die je verder uit kan leggen.
• Bekijk samen de kaft. Waar zou het verhaal over kunnen gaan?
• Speel in op reacties van het kind. Vraag zelf door op de vraag die het kind stelt.
• Laat de kinderen vertellen tussendoor. Het gaat immers om het praten met elkaar over het verhaal.
• Voorspel samen het verhaal. Op spannende momenten kan je vragen ‘Hoe zou het verder gaan?’
• Maak het verhaal levendig. Gebruik je armen en mimiek met het vertellen van het verhaal. En als het lukt, probeer wat leuke stemmetjes uit.

Veel leesplezier!