Geschreven door: Mireille Groenewegen, pedagogisch begeleider KomKids kinderopvang

2018 MediaukkiesTegenwoordig heeft bijna elk huishouden wel een tablet of smartphone in huis. Je ziet kinderen hier vaak spelletjes op doen of filmpjes op bekijken. Zij hebben vaak al heel snel door hoe deze digitale apparaten werken, zelfs nog sneller dan wij! Ze kunnen swipen, een apparaat ontgrendelen en apps openen. Veel ouders vragen zich dan ook af of zij hun kind nu juist wel of juist niet met een tablet of smartphone moeten laten spelen. 

Op zich is er niets mis met de combinatie kinderen en de digitale wereld, het zal uiteindelijk in de toekomst van grote waarde zijn. Je kunt ontwikkelingsgerichte apps downloaden waarbij kinderen leeftijdsgerichte spelletjes kunnen spelen, liedjes luisteren, filmpjes bekijken en zo zijn er nog veel meer leuke dingen voor kinderen om digitaal te ontdekken. 

Toch zijn er wel een aantal punten waar je als ouder of verzorger op kunt letten, vooral bij de wat jongere kinderen. Voor kinderen tussen de nul en zes jaar is het bijvoorbeeld veel leerzamer om samen een filmpje te kijken of een spelletje te spelen. Dit zodat je hen dan kunt uitdagen om na te denken over wat zij nu eigenlijk zien door hier bijvoorbeeld vragen over te stellen. Zoals: ‘ Wie heeft er ook een zusje gekregen, net zoals in het filmpje te zien is?’ Kinderen in deze leeftijd leren eigenlijk niets van zelfstandig filmpjes kijken omdat zij het onderscheid tussen echt en nep nog niet kunnen maken. Maar jij als ouder kunt hen hierin wel ondersteunen wanneer je je kind hierin begeleid, dit is belangrijk voor de ontwikkeling en zo leren kinderen er ook nog eens wat van. 

Mediawijs.net* heeft in samenwerking met opvoedexperts een ‘Digi ABCD’ ontwikkeld waarin tips staan over hoe je kinderen kunt begeleiden in deze digitale wereld.

Digi ABCD voor ukkies:
1. Kies herkenbaar materiaal dat aansluit
2. Veel herhaling is goed
3. Stel filters in
4. Leer je kind jou erbij te roepen
5. Laat je kind vertellen
6. Stel je kind gerust
7. Zorg voor een goede balans
8. Leer je kind dat hij zelf kan stoppen

Op de site: www.mediaukkies.nl/digiabcd staat per punt uitgebreid beschreven hoe je je kind hierbij kunt ondersteunen.

* Mediawijzer.net is het Nederlands netwerk voor mediawijsheid dat in 2008 is opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen.