Geschreven door: Franka Fortuin, pedagogisch begeleider KomKids kinderopvang

Vol frisse moed zijn wij allen aan het nieuwe jaar begonnen. Bijna iedereen stelt daarbij goede voornemens op, en dan voornamelijk gericht op het verbeteren van gezondheid en gewicht. Waar er in de eerste weken motivatie genoeg is, is het toch vaak lastig de goede voornemens vast te houden. We denken groot en willen doelen zo snel mogelijk bereiken, de grootste valkuilen. Onderstaand 4 grote voornemens welke je met onze tips in kleine stappen kan aanpakken.

Minder schermtijd
Zet de telefoon op stil en zet notificaties uit, het klinkt voor de hand liggend maar wanneer je niet afgeleid wordt door geluidjes, lichtjes en oplichtende schermen heb je veel minder de neiging om je telefoon er bij te pakken. Spreek met jezelf tijden af wanneer je social media checkt. Bijvoorbeeld; ’s ochtends een kwartier, in de pauze een kwartier, ’s avonds een half uur. Zet eventueel een timer, voor je het weet ben je eindeloos weg aan het scrollen. Leg je telefoon een uur voor je gaat slapen weg, het liefst niet op het nachtkastje. En lees voor het slapen gaan nog een hoofdstuk uit je (nieuwe) boek.

Als vervanger voor de nieuwe ‘lege’ momenten: Doe eens een braintrainer! Denk aan verschillende puzzels als Sudoku of een Zweedse puzzel. Natuurlijk zijn er ook apps van verschillende braintrainers, maar het gaat hier nu juist om minder schermtijd.

Meer quality time met kind(eren)
Plan eens per jaar een dag speciaal voor jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan een dagje tutten met maskertjes, make up en dan samen op sjiek ergens wat eten. Of een dag vissen op zee, afsluitend met een visje en een frietje in Hoek van Holland. Deze dag staat echt alleen in het teken van jouw kind. Meerdere kinderen? Plan met hen allen een aparte dag.

Plan 4 keer per jaar een uitje met het gezin. Denk aan het bezoeken van het bos, een pretpark, een museum, de kermis of het strand. Natuurlijk kost een entree kaartje voor pretparken behoorlijk wat geld, maar soms zijn er mooie spaaracties bij supermarkten. denk bijv. aan de actie Albert Heijn van kaartjes voor de Efteling of de Bingokaarten.
Daarnaast hoeft het natuurlijk niet veel te kosten! Fiets met elkaar naar het bos of het strand en neem van thuis een goed gevulde picknickmand mee. Bij verschillende activiteiten kan je natuurlijk ook de KomKids Familiepas goed bij gebruiken. Ga bijvoorbeeld voordelig zwemmen bij zwembad Groenoord of zwembad Zuid of ga met korting naar Villa Zebra of De Speelfabriek.

Bij het vorige goede voornemen, gaven wij als tip om de nieuwe ‘lege’ momenten te vullen met een braintrainer. Hoe leuk is het om met elkaar een grote puzzel te maken?! Of een wedstrijdje wie als eerst de Sudoku heeft opgelost…

Gezonder eten
Nummer één onder de goede voornemens; het eetpatroon aanpassen. Dit kan heel drastisch door een bepaald dieet te volgen, maar dit is niet altijd makkelijk vol te houden. Met een aantal simpele tips pas je je dagelijkse eetpatroon aan, zonder overal nee tegen te moeten zeggen. Makkelijker volhouden dus. Bedenk allereerst aan het begin van de week wie welke dag mee eet, wat er welke dag gegeten wordt en doe de boodschappen hiervoor. Zo voorkom je last-minute bestellen of boodschappen doen wanneer je trek hebt.

Drink een glas water voor elke maaltijd. Ben je het water zat? Doe er wat stukjes citroen, munt, komkommer of sinaasappel in. Een traktatie op werk of zin om wat te snoepen? Eet het alleen als het voor jou een 10 is! Vind je het dus niet heel bijzonder, laat het dan staan. Wanneer je kiest voor iets wat je super lekker vindt geniet je er extra van.
Beleg je boterham of cracker extra met rauwkost als komkommer, tomaat of paprika, lekker fris en gezond!

Meer bewegen
We nemen ons altijd voor meer te gaan sporten of bewegen, maar waar halen we de tijd vandaan? Het belangrijkste is om realistische doelen te stellen. Ga niet meteen van nooit sporten naar 3x per week, maar bouw het langzaam op. Naast het sporten kan dagelijks ook zorgen voor wat extra beweging. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Wanneer je op de 12e verdieping moet zijn is dit niet altijd het beste plan, maar loop dan de laatste paar verdiepingen naar boven.
Pak vaker de fiets of wandel naar een afspraak, leuke bijkomstigheid is dat je geld bespaard op benzine of het openbaar vervoer!
Sport met een maatje, dan heb je altijd een stok achter de deur. Samen sporten is veel gezelliger, de tijd gaat een stuk sneller en je kunt meteen bijkletsen.

Successen borgen
Een laatste tip om goede voornemens goed bij te houden; start een Bullet Journal. In een Bullet Journal kan je verschillende lijstjes bijhouden waardoor je overzicht hebt en houdt over bijvoorbeeld je goede voornemens. Meer informatie over wat een Bullet Journal is en hoe je het kunt gebruiken vind je hier (link naar Flowmagazine).