Binnen KomKids zitten wij regelmatig met elkaar om de (online) tafel over inhoudelijke onderwerpen. Zo hebben wij een mooi aanbod van kennisbijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen waar iedere KomKids-medewerker aan kan deelnemen. 

In maart 2021 stond De Gezonde Kinderopvang centraal. Annewil van Kindcentrum De Wieken en Sandra van Kaleidoscoop Campus hebben deelgenomen aan de kennisbijeenkomst Gezonde Kinderopvang.
Hieronder lees je wat zij hiervan vonden en wat zij hieruit meenemen naar de locaties.

Annewil van Kindcentrum de Wieken

Waarom had je je opgegeven voor de KB Gezonde Kinderopvang? 
Ik had me opgegeven om te kijken of we binnen ons Kindcentrum op de goede weg zitten qua gezondheidspunten (wat geven we mee aan de kinderen).

Welke thema's binnen gezondheid vind je belangrijk en waarom? 
Belangrijke thema's hierbij vind ik voeding en beweging, omdat dit voor een groot deel uitmaakt hoe een kind letterlijk in z'n vel zit. Belangrijk om kinderen hiervan bewust te maken. Of dit nu gaat door het goede voorbeeld te geven in de dagelijkse routines, of door ze er zelf over na te laten denken.

Welke informatie vond je opvallend tijdens de bijeenkomst? 
Opvallend vond ik hoe weinig van bepaalde voedingsmiddelen kinderen eigenlijk mogen i.v.m. het zout dat in de producten is toegevoegd. Je staat er niet altijd bij stil. Suikers/vet daar heb je dan meestal nog wel erg in, maar zout is een beetje een ondergeschoven kindje geloof ik. Handig om de app 'Kies ik gezond' eens wat vaker te openen. 

Wat neem je uit de training mee naar locatie en/of collega's? 
De app 'Kies ik gezond' is een goede tip. Maar ook het feit dat we kinderen bij de BSO er best ook zelf bewust van kunnen maken. 

Welke trainingen binnen KomKids heb je gevolgd het afgelopen jaar en wat heeft dat jou gebracht? 
Leesplezier (een hoop leuke tips en alert blijven op leuke acties), Kinderen leren opruimen (niet veel nieuws voor ons), Veiligheid en Vertrouwen (telkens weer schrikken van de harde cijfers van kindermishandeling in Nederland. Goed om telkens opnieuw de meldcode en protocollen onder de loep te nemen. Weten dat je er niet alleen voor staat als er wat aan de hand is, of vermoedens daarvan)

Sandra van Kaleidoscoop Campus

Waarom had je je opgegeven voor de KB gezonde kinderopvang?
Ik heb me opgegeven, omdat ik het belangrijk vind om op de hoogte te blijven van de dingen die horen bij een gezonde kinderopvang, zoals voeding, bewegen, media, roken en derdehands-roken, bescherming tegen de zon, enz. De meeste dingen weet je wel, maar dan word je weer even bewust van hoe ik het zelf op de groep doe en kan ik wat ik gehoord heb met collega's bespreken en kunnen we ermee gaan werken of het aanpassen op de groep.

Welke thema's binnen gezondheid vind je belangrijk en waarom?
Ik vind sowieso alle onderwerpen die tijdens de kennisbijeenkomst behandeld zijn belangrijk, maar gezonde voeding, bewegen, hygiëne en seksuele ontwikkeling vind ik net iets belangrijker. Ik vind deze dingen belangrijk, omdat ik vind dat kinderen een goede gezonde basis moeten krijgen. Wanneer kinderen gezond zijn en zich veilig voelen kunnen ze zich ontwikkelen. Om kinderen gezond te houden is het belangrijk dat ze gezonde voeding krijgen en dat ze voldoende bewegen. En aangezien we met de ouders samen zorgen voor de kinderen en wij als kinderopvang ook het beste willen voor de kinderen is het belangrijk om op de opvang te zorgen voor een gezonde basis met gezonde voeding, regelmatig bewegen en dat de ruimtes waar de kinderen spelen schoon zijn en dat kinderen bewust worden gemaakt van persoonlijke hygiëne (bijvoorbeeld handen wassen na het toilet bezoek en voor we gaan eten enz.).

Welke informatie vond je opvallend tijdens de bijeenkomst?
Ik vond het item over seksuele ontwikkeling wel opvallend. Kinderen kunnen je ineens iets vragen over seksuele dingen en hoe reageer je dan? Tijdens de bijeenkomst werd aangegeven dat je daar zo normaal mogelijk mee om moet gaan. Wanneer je er gewoon antwoord op geeft kun je goed met kinderen in gesprek gaan. Door in gesprek te gaan over dit onderwerp kun je ook goed het taboe dat soms nog heerst over dit onderwerp wegnemen en de kinderen dingen meegeven, zoals seksuele weerbaarheid (dat kinderen grenzen stellen in wat ze wel toelaatbaar vinden en dat ze weten wat wel en niet toelaatbaar is op seksueel gebied).

Wat neem je uit de training mee naar locatie en/of collega's?
Ik neem het stukje over seksuele ontwikkeling, gezonde voeding en media opvoeding mee naar collega's. Ik wil dit graag met collega's bespreken om te weten te komen hoe zij dit doen op de groep en hoe zij dit in hun eigen opvoeding hebben gehad en/of hebben gedaan bij hun eigen kinderen. Zo kunnen we samen op één lijn komen hoe we dit doen tijdens het werken op de groep.

Welke trainingen binnen KomKids heb je gevolgd het afgelopen jaar en wat heeft dat jou gebracht?
Ik heb het afgelopen jaar trainingen gevolgd over opruimen met kinderen, de meldcode (kindermishandeling, verwaarlozing enz.) en het tienerbrein. Ik heb mijn kennis opgefrist en nieuwe kennis opgedaan. Ik heb uit de training opruimen met kinderen geleerd dat kinderen tijdens het opruimen snel afgeleid zijn. Ze vinden ergens in het lokaal speelgoed en gaan dit naar de plek brengen waar het hoort, maar komen op de weg erheen nog andere dingen tegen die ze interessant vinden en het lokt hen uit om ermee te gaan spelen. Het is beter om kinderen opdrachtjes te geven dingen op te ruimen. Ieder krijgt een taakje, de een ruimt de huishoek op de ander de bouwhoek enz. Zo krijg je minder geloop en raken de kinderen minder afgeleid door speelgoed wat ze tegen zouden kunnen komen.