Na acht jaar op de basisschool gaan kinderen in groep acht al een basis leggen voor hen verdere schoolcarrière. Er is een ruime keuze uit verschillende middelbare scholen. Maar hoe maak je nu de juiste? En die overgang van de basisschool naar de middelbare school is voor (bijna) alle kinderen (en ouders) spannend en voor een deel van de kinderen wel heel erg spannend.

Een paar handige tips ter voorbereiding:
• Open dagen bezoeken.
De voorbereiding begint bij het bezoeken van de open dagen. Bespreek samen met je kind wat hij/zij belangrijk vindt in een school. Ga altijd verschillende scholen bezoeken, zodat je kind ook ziet wat het verschil is tussen de scholen. Willen jullie meer tijd om een keuze te maken? Ga al naar de open dagen als jullie zoon/dochter in groep 7 zit.

• Praat.
Vind jouw kind het spannend? Praat er samen over. Waar ziet hij/zij tegenop. Hoe denkt hij/zij dat het zal gaan. Je hoeft de spanning als ouder niet weg te nemen. Dit mag er gewoon zijn. Het is ook normaal dit spannend te vinden. Vaak helpt het al als je dat bespreekt. Ook het erover praten lucht al op. En kinderen vinden het vaak leuk om verhalen te horen van toen jij op de middelbare school zat.

• Oefen vast vaardigheden.
Heel veel kinderen lopen op de middelbare school vast omdat ze vaardigheden missen als plannen en leren. Hier kun je al mee oefenen als ze op de basisschool zitten.

• Tijd geven om te wennen.
Een tip voor de toekomst. Als jouw kind volgend jaar op de middelbare school zit. Geef hem/haar dan ook even de tijd om te wennen.

• Geduld, geduld en nog eens geduld.
Wees voorbereid: het puberbrein gooit alles door de war. Ben je verbaasd dat je dochter of zoon alweer een boek kwijt is, weet dan dat dit normaal is. Het helpt als je niet al te veeleisend bent en voorbereid bent op wat er allemaal kan gebeuren. Als je al een puber in huis hebt, ken je het klappen van de zweep, maar bij de oudste kom je vaak voor verrassingen te staan. Dus: ze gaan zeker 5 x hun fietssleutel kwijtraken, boeken kwijtraken, brieven vergeten te geven, boterhammen weggooien en lekker snacken bij de Mac en nee meestal hebben ze geen intrinsieke motivatie om hun kamer op te ruimen, de vaat te doen of huiswerk te maken, maarrrr uiteindelijk komt het helemaal goed

Jullie puber gaat naar de middelbare school.
Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, komt het moment dat na de grote vakantie de overstap gemaakt wordt naar de middelbare school. Zowel voor het kind als de ouders is dit een hele grote stap en verandering. Zowel het kind als de ouders lopen tegen een aantal nieuwe facetten aan, wat de eerste maanden invloed kan hebben op het leren en presteren op school.

De overgang naar de middelbare school is zowel voor een kind als voor de ouders een grote overgang. De eerste maanden heeft een kind de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe school, de nieuwe klas, de docenten en de andere manier van leren dan op de basisschool. Veel kinderen zijn de eerste weken tot maanden erg moe door alle veranderingen. Als een kind niet meteen sociale contacten aan gaat buiten schooltijd om is dat geen uitzondering. Kinderen hebben al zoveel indrukken te verwerken, dat hier geen energie meer voor overblijft. Als ouder kunt u uw kind helpen door hem de tijd te geven en hem te helpen bij het plannen van het huiswerk en te overhoren.