De vijf…. stappen voor het begeleiden van zelfstandigheid.
Door kinderen te laten ontdekken en zelf doen, stimuleer je de zelfstandigheid van kinderen. Dit vergt veel  geduld en doorzettingsvermogen  van jou als ouder, maar werpt op termijn zijn vruchten af als het kind zich klaar moet gaan stomen voor de toekomst. Maar hoe kun je dit nu het beste begeleiden? Wij hebben 5 tips opgesteld die je hier bij kunt gebruiken.

1. Observeren
Kijken naar je kind is de eerste stap. Je kijkt of je kind het wel aan kan. Is het een lastige taak of is dit een taak wat je kind nog niet kan maar door dit te oefenen zelfstandig kan leren? Te moeilijke taken geven is hierin ook niet handig doordat je kind hierdoor sneller kan opgeven. Bij jongere kinderen kun je denken aan zelf je eten en drinken pakken en smeren, jezelf aankleden, je handen wassen en nog meer vaardigheden die zij jong al kunnen leren.

Daarna kun je ook kleine opdrachtjes geven zoals opruimtaakjes, huishoudelijke karweitjes, en nog veel meer. Juist die taken waar je mama of papa kunt helpen vinden kinderen vaak geweldig! En voor ons natuurlijk een stuk gezelliger! Wanneer je kind ouder wordt, kun je de taken moeilijker maken. Een ‘heitje voor een karweitje’, werkt ook heel stimulerend!

2. Vertrouwen geven
Vertrouwen geven kun je doen door te helpen en tips te geven, maar het vergroten van het zelfvertrouwen, doe je simpelweg door je kind het zelf te laten doen en te ontdekken. Hierbij is het belangrijk om het niet te snel over te nemen. Frustratie zal vast en zeker voorkomen bij je kind. Probeer het dan niet over te nemen maar geef hierbij sturing, een klein beetje hulp en tips. Hier leert je kind veel meer van dan wanneer jij het overneemt. 

3. Aanmoedigen
Kinderen zullen vast en zeker problemen tegen komen. Probeer hier samen oplossingen voor te bedenken zodat je kind leert omgaan met moeilijkheden. Hierdoor voelt je kind zich aangemoedigd door jou en geef je het vertrouwen om nieuwe dingen te proberen en oplossingen te bedenken. 

4. Positieve feedback
Wanneer je positief bent en je kind complimenten geeft bij deze taken krijgt het steeds meer zelfvertrouwen. Bij een ouder kind is het belangrijk om eerlijk te zijn. Zeg ook wat er fout ging, naast wat er goed ging, zodat het van zijn fouten kan leren en het de volgende keer anders kan doen. Bij complimenten geef je aan wat hij/zij goed doet. Bijvoorbeeld: ‘doordat je zo hard gewerkt hebt is het jou gelukt om alle bladeren van het stoepje te vegen’ of ‘wat doe je dat netjes’. Zo is het een specifiek compliment en weet je kind wat je goed vond dat hij/zij deed. 

5. Zorg dat het kind, waar mogelijk, het proces in eigen hand houdt: ga mee in zijn ontwikkeling, zijn behoeften tot groei.
Bij oudere kinderen kun je denken aan hierbij de ruimte geven om zich te ontwikkelen, zoals: laat je kind zelf kiezen wat het wil eten en laat je kind hier bij helpen, laat je kind een sport kiezen, zelf naar een speelveld gaan, alleen naar school lopen, zelf zijn/haar kleren kiezen of zijn/haar kamer inrichten. Er zijn steeds meer dingen die het zelfstandig kan maar dat betekent niet dat je je kind helemaal los moet laten. Je controleert en volgt het kind in wat het doet, je praat er samen over en je luistert naar het kind wat het wil en jij als ouder beslist uiteindelijk of het bij de ontwikkeling en behoefte tot groei van jouw kind past.