De juiste grenzen stellen. Dat is eigenlijk best lastig, want…. hoe doe je dit nu precies? Hieronder zijn vijf tips te lezen welke je hierbij kunnen helpen. Voor meer informatie kun je hier de blog van Pedagoog Wendy Sterkman lezen over ‘grenzen stellen’.

1. Ga na wat je belangrijk vindt en stel daar grenzen bij. Wat wil je je kind meegeven?
Grenzen stellen bij normen en waarden die je een kind mee wil geven, is afhankelijk van wat je een kind mee wilt geven en waar je voor staat. Dit kan je zien als regels binnen een gezin of binnen de opvang. We wachten op elkaar voordat we gaan drinken en/of eten, we hangen onze jas op aan de kapstok, als er al iemand praat dan wacht ik op mijn beurt etc.

2. Wees consequent. Dus leef zelf de grenzen ook na.
Grenzen stellen geeft duidelijkheid en duidelijkheid geeft een kind een veilig gevoel. Het is niet alleen maar wat een kind niet mag, maar juist ook wat hij wél mag. Een kind ervaart en leert waar hij aan toe is, wat er van hem verwacht wordt, maar ook wat hij van de opvoeders kan en mag verwachten.

3. Toon begrip voor de gevoelens van een kind. En breng de grenzen op een rustige en positieve manier.
Kinderen ontwikkelen zich het beste als de grenzen op een rustige en positieve manier geintroduceerd en uitgelegd worden. Als je je hierbij ook nog inleeft in het kind en begrip toont voor zijn gevoelens, zullen ze de grenzen eerder naleven.

4. Geef duidelijkheid bij het stellen van grenzen en zet hierbij de veiligheid voorop.
Door deze duidelijkheid en het gevoel van kunnen ontdekken in een veilige omgeving, zal het zelfvertrouwen van een kind vergroten. Een kind krijgt vertrouwen in zijn omgeving. Een fijne omgeving waarin hij de ruimte krijgt om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen.

5. Stel niet te veel grenzen.
Dit kost té veel energie, zowel voor jezelf als voor het kind om deze allemaal na te leven en te onthouden. Ga na wat je écht belangrijk vindt en stel daar grenzen bij.