Alle bewegingen van baby’s worden in de loop van de tijd vastgelegd in het brein. Wanneer er genoeg bewogen en ervaren wordt door het kind zullen de hersenen connecties en samenwerkingen tot stand brengen. Door veel te bewegen worden kinderen zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen.

Vijf tips:
1. Zorg dat een baby niet teveel belemmerd wordt door teveel speelgoed om zich heen. Om te bewegen heeft een baby ruimte en overzicht nodig.

2. Leg een baby op een niet te gladde of weg glijdende ondergrond, dit voelt onveilig en kan bewegen bemoeilijken.

3. Wissel een baby die nog niet zelfstandig kan draaien af en toe van rug- naar buikligging. Hierin worden andere spiergroepen getraind en krijgt een baby andere motorische uitdagingen.

4. Geef een baby iets om naar te kijken en te reiken. Kleine baby’s zien nog niet scherp. Als eerste ontwikkelen zij de verschillen tussen rood en groen en het contrast tussen zwart en wit. 

5. Wanneer de baby nog niet zelfstandig van lig- naar zithouding kan komen heeft het nog onvoldoende spierkracht om (langere tijd) rechtop in een kinderstoel, buggy of wipstoel te zitten. Een baby heeft al z’n kracht dan nodig om evenwicht te houden en zal dus niet tot vrij bewegen of spelen komen.

201804 Baby Brain