De vijf… redenen waarom buitenspelen van onschatbare waarde is voor kinderen
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen veel minder buiten spelen dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Dat is eigenlijk zo jammer! Buiten spelen is naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is, ook nog eens enorm waardevol voor de ontwikkeling van (jonge) kinderen. Hieronder zijn 5 redenen te lezen waarom het nu eigenlijk zo belangrijk is. 

1. Met elkaar leren omgaan, én opkomen voor jezelf
Kinderen spelen buiten vooral met andere kinderen. Ze maken vrienden, hebben ruzie en lossen dit weer op en leren voor zichzelf op te komen. Kinderen spelen samen en verzinnen dingen om buiten te doen. Je hebt het kinderen vast wel eens horen roepen: ‘de vloer is lava!’. Ze maken hun eigen regels en houden toezicht dat iedereen zich hieraan houdt. Maar het samen spelen gaat niet vanzelf, daar gaat vaak eerst wat aan vooraf. Veel kinderen onderhandelen over wat voor spel zij die dag gaan spelen. Ieder kind heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en hierdoor ontstaan er wel eens conflicten, welke zij zelf weer met elkaar oplossen. Dit hoort bij samen spelen. Hierdoor leren zij wat iedereen wel of niet leuk vindt en zo leren zij rekening te houden met anderen.

2. Het avontuur opzoeken en risico’s leren inschatten
Buiten is het nooit saai! Er is van alles te doen en ontdekken. Kinderen blijven uitdagingen zoeken en brengen zich hierdoor soms in gevaarlijke situaties. Die gevaren zetten kinderen aan om te zoeken hoe ze de situatie weer onder controle kunnen krijgen. Door deze risico’s aan te gaan, leren kinderen steeds beter in te schatten en ontdekken wat zij in bepaalde situaties kunnen doen.

3. Creatieve oplossingen verzinnen
Kinderen die buiten spelen worden uitgedaagd tot uitproberen en creatief problemen aanpakken. Ook alternatieven zoeken en leren van mislukkingen zijn belangrijke processen die kinderen tijdens het buitenspelen door maken. Als iets niet lukt, kun je het altijd morgen weer opnieuw proberen. Ook worden kinderen creatiever doordat zij buiten veel kunnen uitproberen. Je verbeelding hiervoor gebruiken is dan ook erg belangrijk. Hoe kun je bijvoorbeeld over een slootje heen, zonder die brug daar te gebruiken en zonder natte voeten te krijgen? Het bedenken van alternatieven is een leuk spel maar hierdoor worden kinderen ook creatiever in oplossingen bedenken. Deze alternatieven uitproberen zorgt voor uitdagingen zodat het buiten spelen interessant blijft voor kinderen.

4. Ontdekken wat je goed kan en graag doet
Spelen doe je omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet. Tijdens het buiten spelen hebben kinderen alle ruimte om verschillende dingen uit te proberen en te ontdekken wat voor talenten ze in huis hebben en wat ze graag doen. Door iets vaak te doen ontwikkel je ook de vaardigheden die je nodig hebt. Ook kun je leren van andere (oudere) kinderen en kom je er achter wat je het leukst vindt om te doen en kun je je hier verder in ontwikkelen. Het gaat natuurlijk om het plezier dat je hierdoor hebt!

5. Bewegen, bewegen! En daar alle ruimte voor nemen 
Uiteindelijk gaat het buiten spelen natuurlijk om de ruimte die je hiervoor nodig hebt, dit kan in grootte van de buitenruimte zijn maar ook de ruimte die je van volwassenen krijgt om vrij te ontdekken is natuurlijk belangrijk.  Spelletjes zoals verstoppertje, tikkertje of stoepranden heb je vast vroeger zelf gespeeld. Dit wordt, naast vele andere spelletjes, tegenwoordig nog steeds door kinderen gespeeld! Dit zijn spelletjes waar kinderen veel plezier beleven van het bewegen zelf. Ze oefenen veel met hun motorische ontwikkeling. Buiten spelen zorgt als vanzelf voor beweging. En bewegen is natuurlijk hartstikke gezond!

Er zijn naast de bovenstaande vijf redenen nog veel meer voordelen van buiten spelen!
Deze informatie is afkomsting van een publicatie van Kind & Samenleving: https://k-s.be/medialibrary/purl/nl/8551509/de%20buitenspeelheld.pdf