Ken je dat? Op school moeten er boeken gelezen worden maar jouw kind is nou net geen boekenwurm. Hoe krijg je hem of haar nu op een ongedwongen manier aan het lezen? Hier vijf tips om het #leesplezier terug te vinden op manieren waar jij misschien nog niet aan had gedacht.

1. Maak het huis ‘leesvriendelijk’
Het is heel goed voor kinderen om thuis veel te lezen. Je kan dit stimuleren door het huis ‘leesvriendelijk’ te maken. Zorg voor leesmaterialen die passen bij de leeftijd en leesvaardigheid van jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan: tijdschriften, boeken, strips & scheurkalenders. Hou deze materialen niet op een plek in het huis maar: Leg wat Donald Duckjes naast het bad, hang een scheurkalender op het toilet, leg wat tijdschriften op de eettafel, zet een moppenboek in de kast in de woonkamer en leg een boek op het nachtkastje.

2. Taal = overal!
Sommige kinderen zijn niet dol op boeken, maar gelukkig is taal overal om ons heen. Denk aan een zondagmiddag spelletjes spelen; bij alle spellen horen spelregels, deze moeten voorgelezen worden aan iedereen die meedoet. Helpt jouw kind graag met koken? Laat het het recept doornemen. Samen op pad met het openbaar vervoer? Lees met elkaar welke haltes of stations er volgen. Daarnaast is er in bijna elke bus, metro, tram of trein wel een reclame scherm. Leuk om te lezen!

3. Pin het bezoek aan de bibliotheek vast in de agenda
Wist jij dat kinderen gratis lid zijn van de bibliotheek in jouw gemeente?! In de bibliotheek zijn de nieuwste boeken te lezen, maar kun je ook terecht voor tijdschriften, CD-roms en DVD’s. Er is voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er altijd deskundige medewerkers die kunnen helpen om precies het boek te vinden waar jouw kind naar op zoek is.

4. Benader lees(pogingen) positief
De eerste keren (voor)lezen gaan vaak niet zonder horten of stoten. Dit hoort bij het proces naar vloeiend lezen. Belangrijk is om interesse te tonen in wat jouw kind leest. Geef het een complimentje als het leest. Hou de sfeer gezellig en positief, zo wordt de motivatie om verder en/of vaker te lezen verhoogd.

5. #leesplezier op #1
Het allerbelangrijkste aan het (leren) lezen is dat jouw kind dit met veel plezier doet. Zodra dit als verplichte activiteit gaat voelen wordt dit een zwaardere last, dus hou het luchtig, gezellig en ontspannen. Hou niet te veel vast aan AVI-niveaus of het soort boek wat jouw kind leest maar wees tevreden met wat het leest, want: wie graag leest en dit als fijn en ontspannen ervaart, zal gestimuleerd worden om te blijven lezen ?.

Geïnspireerd door de beter-leren-lezen tips van Heutink voor thuis: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/beter-leren-lezen-10-tips-voor-thuis/news/28/