Er zijn vele manieren om kinderen te betrekken bij het opruimproces. In ‘De Vijf’ hebben we 5 tips op een rijtje gezet die het opruimen soepeler laten verlopen.

1. Doe het samen.
Kinderen ervaren opruimen snel als straf als ze het alleen moeten doen: even helpen doet het opruimen sneller gaan. Bovendien leren ze anderen helpen en hulp vragen. Zo zijn ze ook sneller geneigd om je te komen helpen als je hulp vraagt.

2. Zorg dat zaken een eigen logische plek hebben.
Om de opbergplaats herkenbaar te maken, kan je pictogrammen gebruiken: eenvoudige tekeningen op dozen of bakken tonen wat erin hoort. Zo weet het kind zelf wat waar moet. Je kan ook foto's van speelgoed op de doos plakken. Zo weet het kind duidelijker welk speeltje waar hoort

3. Bereid kinderen voor dat het bijna tijd is om op te ruimen.
Bij opruimen is het belangrijk om de regel ‘zeg wat je doet, doe wat je zegt’ te gebruiken. Als je graag wil dat de kinderen voor het eten opruimen, dan geef je een paar minuten voordat jullie gaan eten aan dat het bijna tijd is om te stoppen met spelen en om te gaan opruimen. Het is belangrijk om dat vooraf aan te kondigen en voor te bereiden. Geef hem/haar nog 5 minuten om verder te kunnen spelen. Zeg dan: ‘We gaan zo meteen eten. Je kunt nu nog even doorspelen, maar over 5 minuten is het tijd om op te ruimen.’ Je kunt bij één minuut voordat de tijd om is nog een keer herhalen dat hij/zij nog één minuut heeft om te spelen en zo moet opruimen.

4. Voorkom zig zag opruimen
Je gaat niet recht op je doel af, je doet overal wat. Het hangt nauw samen met het concentratie vermogen. Geef kinderen dus een bepaalde hoek/ruimte/plek die zij mogen opruimen. Maak het doel voor de kinderen concreet. Wat verwacht je van hen, hoe moet het eruit gaan zien?

5. Maak er een spelletje van.
Kinderen houden van spelen en vaak leren ze spelenderwijs ook veel en heel gemakkelijk. Dus ligt je huis vol met speelgoed, begin dan het 'opruimspel'. Dit kan heel simpel zijn zoals: wie kan het snelst de blokken terug in de doos doen of raap zoveel mogelijk rode dingen op. Vooral de laatste variant is heel handig, want zo ruim je niet alleen op maar oefen je ook kleuren.