20191010 afbeelding moppereendDoor: Addy Pool- pedagogisch begeleider KomKids

“Eend was mopperig. De vijver was opgedroogd, dus ze kon niet zwemmen. En ze had niemand om mee te spelen.
Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal…..”

Zo begint dit prachtige prentenboek. Het boek heeft op elke pagina kleurrijke illustraties waarin de weergave van de tekst heel beeldend terugkomt. Er valt veel te lezen en te kijken in dit boek. Het boek heeft een opbouw in het verhaal, van een klein beetje mopperen en een klein grijs wolkje boven het hoofd van Eend naar steeds meer mopperen en een grote zwarte wolk….

De tekst biedt mogelijkheden om het verhaal helemaal voor te lezen maar door de opbouw van het verhaal kan het ook heel interactief gebruikt worden. Je kan namelijk elke keer weer nadenken over wat de volgende stap in het verhaal zou kunnen zijn. Dat biedt veel mogelijkheid voor kinderen om na te denken over logische vervolgstappen. Er zitten in de tekst ook bijzondere woorden verstopt; zijn dat echte woorden of verzinwoorden?

Voor de jongste kinderen biedt dit boek naast veel kijkplezier dus ook genoeg plezier om met woorden in de weer te zijn. Voor de oudste kinderen kan je verder nadenken over wat Eend dan voelt, is dat herkenbaar bij jezelf? Hoe komt het dat de wolk steeds groter wordt en van kleur veranderd?

Het biedt een goed aanknopingspunt voor kinderen om hun eigen emoties onder woorden te brengen. Er zijn veel verschillende activiteiten bij dit boek te bedenken die daaraan invulling geven, door de rijmpjes Gelukkig eindigt het boek in vrolijkheid als de wolk uit elkaar barst in een prachtige kleurenregen.

Auteur: Joyce Dunbar en Petr Horacek
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047710646