Door: Addy Pool - pedagogisch begeleider KomKids

Ik ga op reis en ik neem mee….. nou in ieder geval genoeg te lezen! En dat ‘genoeg’ kan nooit teveel zijn. Eehhm…hoewel als je voor 3 leesmonsters genoeg leesvoer mee op vakantie wil nemen dan blijkt een kofferbak toch een beperkte ruimte. Echter, voor alles is een oplossing en soms kan dat dus een e-Reader zijn. ;)

Op 23 januari jl. was er een inspirerende avond in de reeks Positief Opvoeden in de Bibliotheek in de prachtige Korenbeurs waarin Daniel Albering van kinderboekwinkel de Kleine Kapitein vertelde over het belang en het plezier van (voor)lezen. Zijn stelling: “Kinderen worden niet als lezers geboren dus is het onze taak hen met lezen in contact te brengen”.

Een paar ‘wist je dat’…. om zijn stelling kracht bij te zetten:
- 60% van de kinderen in Nederland groeit op in een leesarme cultuur.
- 60% van de volwassenen in Nederland leest zelf weinig of niet en naast boeken worden daarin worden tijdschriften en kranten ook meegerekend. (En geloof het of niet, onder mensen die professioneel werken met kinderen is dat percentage net zo hoog!)
- Het lezen van informatieve boeken vergroot de woordenschat 3x zoveel als andere boeken.
Maar het belangrijkste van alles is #Leesplezier! En dat plezier straalt ervan af als Daniel Albering zijn passie deelt. In het bijzonder doet hij een oproep om eens extra aandacht te besteden aan het ruige werk, dat vinden vooral de jongens leuk (en stoere meiden vinden het ook geweldig).

Daarom de volgende boekentip: Een stoer boek met een roze randje.
201802 HeldopsokkenHeld op sokken (Uitgave van Gottmer, geschreven door Bette Westra, illustraties van Tjong-King The).
Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land - dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft...

Om van kinderen leesmonsters te maken ondersteun je kinderen om de treden van de leestrap te beklimmen. Op weg naar de top om een leesmonster worden! 
201802 Leesmonsters aanvulling







Want: “Kinderen worden niet als lezers geboren dus is het onze taak hen met lezen in contact te brengen”.

Op zoek naar voorleestips? Kijk op: 'De Vijf'.