Door: Addy Pool - pedagogisch begeleider KomKids

201802 afbeelding Het is feestIn februari wordt er Carnaval gevierd in Nederland. En bij Carnaval horen blijkbaar bijzondere tradities zoals ‘metworst-koning’ en ‘ganstrekken’. Nu wordt dat laatste niet meer van deze tijd geacht te zijn en zal na dit jaar niet meer plaatsvinden. Zo bestaan er dus gebruiken en tradities die horen bij feesten in Nederland waar de gemiddelde Nederlander geen weet van heeft, in ieder geval was mij dit niet bekend.

In het boekje “Het is feest” van Ghislaine van Delden worden alle gangbare feesten die in Nederland (en België) gevierd worden beschreven. Het is feest! Maar wat vieren we dan eigenlijk en hoe vieren we dat dan? Veel feesten bestaan al eeuwenlang, in het boekje worden de herkomst (en de aanpassingen door de tijd heen) beschreven. Naast de feesten die door de eeuwen heen gevierd worden is er ook aandacht voor bijvoorbeeld de vieringen van 4 & 5 mei, Ramadan, werelddierendag en Valantijnsdag.

De opbouw van het boek is praktisch, met een uitleg voor volwassenen en een uitleg voor kinderen is er een duidelijke introductie per feest. Naast de betekenis en oorsprong van het feest beschrijft Ghislaine ook welke hapjes er gegeten worden, hoe de versieringen eruit zien, welke rituelen en gewoontes er bij komen kijken. Vervolgens is bij ieder feest een ‘doe-ding’ beschreven; iets lekkers maken, een creatieve verwerking, een spel. Er is een kalender in opgenomen zodat je tot en met 2031 weet op welke datum de feestdagen vallen.

Het boek is heel bruikbaar om in de groep aandacht te besteden aan de verschillende manieren van feest vieren: vier jij dit feest ook, hoe gaat dat bij jou thuis, hoe doe ik het? Hiermee werk je aan de identiteitsontwikkeling van kinderen en geef je aandacht aan de diversiteit binnen je groep op een positieve manier. Ouders zullen zich betrokken voelen als je verschillende feesten viert en hen daarbij uitnodigt en een rol geeft. Zo werken we vrolijk aan het welbevinden in de groep.

Fijne feestdagen gewenst!

Titel: Het is feest!
Auteur: Ghislaine van Delden
Illustrator: Mariel KolmschotMariel Kolmschot
ISBN: 9789049998431