Door Franka Fortuin – Pedagogisch begeleider KomKids

201909 kennisenko afbeelding neefkarel boekTerwijl zijn familie thuis leest over zijn stoere en spannende avonturen ligt muis Karel stiekem op zolder te slapen. Elke dag klimt hij langs de regenpijp naar beneden om een brief door de brievenbus te doen en Theo Stien en Daatje te vertellen wat hij meemaakt op zijn wereldreis. Het zijn heldhaftige verhalen: hij vecht met een haai, redt een groep kinderen en krijgt een berg snoep als beloning! Wat zouden ze graag bij hem zijn… Wel vreemd dat hij zijn kleren thuis is vergeten! Theo, Stien en Daatje besluiten een tent te bouwen van Karels kleren voor de logees die hij mee wil nemen naar huis. Als Karel dat ziet wordt hij boos en verraadt hij zijn verstopplek. Hij roept: ‘Jullie boffen dat ik op vakantie ben! Wacht maar tot ik terug kom, dan zal ik jullie krijgen!’

Erg herkenbaar in dit verhaal is het fantasiespel van kinderen wat je hier duidelijk in terug kan zien. Kinderen hebben weinig nodig om hun fantasie te laten spreken. Zo kunnen ze onder de tafel spelen en wanen ze zich in een kasteel, of spelen zij in het zand alsof zij piraten zijn op een woeste zee. 

Dit is een top boek om de fantasie de vrije loop te laten gaan en te filosoferen met kinderen. Wist de andere muizen misschien al dat hij niet echt weg was? Wat zou jij in je koffer doen als je stiekem op zolder zou slapen? Waar zou je zelf graag heen gaan op reis? Welke avonturen zou je daar willen beleven? Wat zijn jouw grootste dromen? 

Tip: download de app die bij dit boek hoort voor nog meer plezier!

Titel: De droomreis van neef Karel
Auteurs en illustrators: Rick de Haas Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoort
ISBN: 9789048736638
Filmpje Vimeo voor digitaal prentenboek i.p.v. foto van boek: https://vimeo.com/20303587