Stage lopen bij KomKids, door de ogen van: JOLIE, STAGIAIR 1e jaar KINDProfessional 202202 foto marloes IMG 3997 1

Hoe is het om stage te lopen bij KomKids? Dit kan maar één iemand het beste vertellen, namelijk dé KomKids-stagiair zelf. In dit blog kijk je door de ogen van Jolie (16 jaar) naar de stage Kindprofessional en het werken bij KomKids.

Welke opleiding volg je?
Bij het Albeda College volg ik de Kindprofessional combi-opleiding MBO niveau 4. Met deze combi-opleiding word je opgeleid om te werken in de kinderopvang én om aan de slag te gaan als onderwijsassistent in het (speciaal) basisonderwijs.

Eerst dacht ik altijd dat ik graag voor groep 8 wilde staan. Maar toen ik echt moest gaan kiezen, ging ik twijfelen. Het werken met jongere kinderen van 0-4 jaar leek mij toch ook leuk. Mijn decaan adviseerde toen deze combi-opleiding en dat leek mij een perfecte oplossing. Tijdens deze opleiding doe ik ervaring op met kinderen van 0 t/m 12 jaar.

Vertel eens, sinds wanneer loop je stage bij KomKids? 
Momenteel zit ik in het eerste jaar van de opleiding Kindprofessional. Half november 2021 ben ik gestart in de kinderopvang bij Harga, een KomKids-locatie in Schiedam. Mijn stage duurt in totaal zo'n 15 weken, dus ik ben bijna klaar. In het tweede deel van de stageperiode, ga ik 15 weken aan de slag als Onderwijsassistent in het basisonderwijs bij De Singel.

In die 15 weken stage krijg je lessen en opdrachten voor de richting waarin je op dat moment stage loopt. Dus nu volg ik vakken voor Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM). Als ik straks op de basisschool stage loop, krijg ik de vakken die horen bij Onderwijsassistent (AO).

Hoe kwam je bij KomKids terecht als stageplek?
Via via. Ik heb zelf vroeger ook bij KomKids op de opvang gezeten. Ik ging naar de locatie Kekt. Daarom leek het mij leuk om bij KomKids stage te lopen. Via een buurvrouw, die bij KomKids werkt, heb ik de contactgegevens gekregen van Hilda (Praktijkbegeleider). Dat was echt een leuk gesprek, ik was ook erg enthousiast. Helemaal toen Hilda vertelde dat ik stage mocht komen lopen.  

In het kort: wat houdt jouw stage BOL-traject in?
Ik loop 2 dagen in de week stage bij Harga, in totaal 8 uur per dag. Ik ben de hele dag aanwezig op de groep en met de kinderen bezig. Verschonen, fruit maken, samen eten, alle werkzaamheden voer ik uit. Eigenlijk draai ik volledige mee als Pedagogisch Professional, maar dan in opleiding.

Vanuit school krijgen we geen directe opdrachten die we op de stage moeten uitvoeren. Het is een beetje ingewikkeld, we werken op school met een 5 weken-plan. Per 5 weken krijg je een aantal beroepstaken die bestaan uit leervragen die wij op een creatieve manier moeten uitwerken door er bijvoorbeeld een vlog, collage of een presentatie van te maken. Deze beroepstaken werk je uit met een leerteam, een aantal studenten uit je klas die ook stage lopen in de kinderopvang.

Daarnaast heb je ook BPV (Beroepspraktijkvorming)-taken, beroepsgerichte taken voor op je stage. Deze neem je door met je stagebegeleider. Denk hierbij aan: het zelfstandig verschonen van een kind of een kind helpen bij een bezoek aan het toilet. Maar ook of ik zelfstandig eten kan klaarmaken in bijzijn van de kinderen. 
Mijn stagebegeleider gaf mij vanaf het begin hier direct de ruimte voor om deze taken uit te voeren, dat was fijn. Ik ben ook wel van het aanpakken, vraag vaak uit mijzelf of ik bepaalde taken mag doen.

Hoe heb jij werken als stagiair ervaren?
Ik heb het erg naar mijn zin bij Harga: het is een leuk team met hele leuke kinderen.
Mijn verwachtingen van de kinderopvang waren vooraf echt heel anders. Ik dacht ik kom terecht op een babygroep, met hele kleine kinderen. Ik vroeg mij af of ik daar wel het geduld voor zou hebben en dacht alleen maar aan allemaal huilende baby’s. Het werd uiteindelijk een verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar en nu ik hier ben valt het allemaal heel erg mee! Geen dag is hetzelfde, omdat ik op een verticale groep stage loop zijn de werkzaamheden ook heel divers en verschoon ik niet alleen maar poepluiers. En inderdaad baby’s huilen, maar echt niet de hele dag! Met de iets oudere kinderen heb ik leuke gesprekjes of ga ik knutselen. Elke dag ontdekken we samen nieuwe dingen.

Waren er dingen die je lastig/pittig vond tijdens jouw stage/opleiding?
Dat is toch wel de studie. Ik volg 2 opleidingen tegelijk, dat is pittig. Naast de 2 dagen stage van 8 uur per dag hebben we 2 hele dagen les tot 17.15 uur. Op vrijdag hoeven we niet naar school, maar dan heb je een thuiswerkdag zodat je kunt werken aan je opdrachten. Het is veel, je hebt geen tijd om stil te zitten, maar dat vind ik ook wel fijn. Ik ben graag lekker bezig.

Heb je bijzondere dingen meegemaakt in jouw stagetijd? 
Ik vind het heel bijzonder dat ik mag bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Het is ook bijzonder om mee te maken dat kinderen hoe klein ze ook zijn je naam noemen, dat deden ze al heel snel.

Wat is de raarste vraag die iemand ooit over je baan stelde? 
Uh… je gaat toch niet de hele dag met baby’s werken en poepluiers verschonen?
Ik vind dat een stomme opmerking, als je er werkt weet je dat je niet de hele dag poepluiers aan het verschonen bent. En dat de stinklucht om je heen blijft hangen klopt ook niet!

Wie raad je aan om ook in jouw voetstappen te reden?
Als je wel weet dat je met kinderen wil werken, maar nog niet weet welke leeftijd je het leukst of meest interessant vindt.

Wat wil je later worden?
Vroeger zei ik juf van groep 8, nu na mijn stage in de kinderopvang weet ik het nog niet. Ik wil wel doorstuderen in ieder geval. Misschien wordt het dan toch de PABO of Pedagogiek, dat ligt er nog aan hoe mijn stage verloopt als Onderwijsassistent.

<- Terug naar het vacatureoverzicht