WERKEN BIJ KOMKIDS, DOOR DE OGEN VAN: LISA, OOIT BOL-stagiaire EN NU PEDAGOGISCH PROFESSIONAL 

202202 lisa IMG 4184 kl copyHoe is het om te werken bij KomKids? Dit kan maar één iemand het beste vertellen, namelijk dé KomKids-medewerker zelf. In dit blog kijk je door de ogen van Lisa (20 jaar). Lisa is binnen KomKids als tweedejaars stagiair gestart bij Kindcentrum Bellefleur. Nadat ze de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4 via Albeda heeft afgerond kon ze op haar tweede stageplek binnen KomKids blijven werken, namelijk bij Buitenschoolse Opvang VaartKids.

Vertel eens, sinds wanneer werk je bij KomKids? 
Sinds december 2019. In het tweede jaar van mijn studie liep ik stage bij de BSO Bellefleur. Daar werkte ik samen met Monique, zij was ook mijn stagebegeleider. Toen bestond VaartKids nog niet, en gingen de kinderen van de sbo Poldervaartschool naar de BSO van Bellefleur. De plannen voor een eigen locatie voor de kinderen van de Poldervaartschool waren toen al in de maak. Monique was hier nauw bij betrokken. Er werd gezocht naar een locatie dicht bij school, met veel mogelijkheden om buiten te spelen. Het scoutingterrein in de buurt bleek de ideale locatie en zo is in begin 2020 VaartKids gestart.

In mijn derde studiejaar liep ik stage bij VaartKids. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat je twee keer stage liep binnen dezelfde opvangsoort, maar omdat VaartKids geen reguliere BSO is en ik dit echt heel graag wilde mocht ik hier blijven. Om toch ook ervaring op te doen in een andere opvangsoort liep ik in de ochtenden stage in de Peuterspeelzaal/ VKV.

Sinds ik mijn opleiding heb afgerond ben ik in dienst bij KomKids en werk ik bij VaartKids en val ik in de ochtenden regelmatig in bij VKV Viola.

Hoe kwam je bij KomKids terecht als stageplek?
Onze opleiding werd in mijn tweede jaar een leerwerkplaats in samenwerking met KomKids en Un1ek. Om te bepalen welke locatie of organisatie het beste bij je zou passen werd er een speeddate georganiseerd met beide organisaties. Alle studenten hadden korte gesprekjes met de Praktijkopleiders van zowel KomKids als  Un1ek.

Ik had een leuk gesprek met Hilda (Praktijkopleider van KomKids). Nadat ik mijn wensen had uitgesproken: afwisseling en uitdaging, stelde Hilda de locatie Bellefleur voor. Een locatie met meerdere opvangsoorten waar ik kennis kon opdoen met kinderen van 4 t/m 12 jaar, dat was perfect. Toen ik hoorde dat een medewerker van Bellefleur de locatie VaartKids aan het opzetten was, werd ik helemaal enthousiast, om daar aan mee te mogen werken zag ik als een uitdaging!

In het kort: wat hield jouw stage BOL-traject in?
In mijn derde jaar was het BOL-traject een combinatie van stage, school en leerwerkplaats. In de dagen dat je op school bent krijg je praktijkgerichte vakken en de standaardvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen enz.

Je dag in de leerwerkplaats, dat was toen een lokaal bij Un1ek, deel je zelf in. Je kunt die dag gebruiken om je te verdiepen in bepaalde materie, te werken aan opdrachten of om op onderzoek uit te gaan. Je werkt samen met een aantal klasgenoten in een leergroepje. Met dit leergroepje gingen we ook op bezoek bij elkaars stageplaats. Om een kijkje te nemen, maar ook om interviews af te nemen bij medewerkers of om te observeren hoe zij bepaalde werkzaamheden uitvoerden/ aanpakte. Dat was interessant om te zien.

Hoe heb jij werken als stagiair bij KomKids ervaren?
Heel leuk! Mijn eerste stageplek was in de Hele Dagopvang bij een kleinschalige kinderopvangorganisatie, dat was ook leuk, maar zo anders dan bij KomKids. Bij een grotere organisatie, zoals KomKids, is er veel meer mogelijk, zoals cursussen ook voor stagiairs, dat had ik nog niet eerder meegemaakt.

Waren er dingen die je lastig vond tijdens jouw stage?
Toen ik net bij VaartKids begon vond ik het soms wel moeilijk hoe ik bepaalde situaties met kinderen moest aanpakken. Op school werd weinig aandacht besteed aan het werken met doelgroepen en daar had ik nu wel mee te maken. Monique heeft mij daar wel heel goed in begeleid. Ik heb veel naar haar gekeken en met haar besproken, daardoor leerde ik direct in de praktijk hoe ik moeilijke situaties het beste kon aanpakken. Nu we collega’s zijn leer ik nog steeds super veel van haar, zij heeft zoveel ervaring. Ik volg ook cursussen en trainingen, waardoor ik blijf leren.

En toen ging je van stagiair naar Pedagogisch Professional...
De overgang van stagiair naar Pedagogisch Professional was wel wennen. Je rol is anders, je krijgt verantwoordelijkheden die je voorheen niet had. Zo kreeg ik mentorkinderen toegewezen, voerde ik zelfstandig oudergesprekken, hield ik de administratie bij en kreeg ik een aantal taken in het jaarplan. Ik wist al wat de werkzaamheden inhielden, tijdens mijn stage betrok Monique mij namelijk hier ook bij, maar nu ging ik deze werkzaamheden zelfstandig uitvoeren.

En wat doe je als je niet bij KomKids te vinden bent?
Ik sport nu wel wat meer, is een fase hoor! Daarnaast pas ik veel op bij mijn neefje van bijna 2 jaar.
En met vrienden en vriendinnen leuke dingen doen!

Heb je bijzondere dingen meegemaakt in jouw stage? 
Wat ik heel bijzonder vind is de waardering van de kinderen. Vanaf het begin werd ik direct met open armen ontvangen, ik voelde mij zo welkom! En nu ook nog als ik op een andere locatie inval word ik herkend van mijn stage en komen de kinderen direct naar mij toe en willen ze van alles vertellen.

Wat zorgt ervoor dat je elke dag weer met plezier op de groep staat?
De kinderen! Ik hoor ook vaak dat ik helemaal straal als ik het over mijn werk en de kinderen praat.
Ze weer zien en een knuffel krijgen als je elkaar een tijdje niet meer hebt gezien, zoals toen in de coronaperiode, daar doe ik het voor!

Wie raad je aan om ook in jouw voetstappen te treden?
Iedereen die van kinderen houdt en goed met kinderen kan omgaan. Samen spelen, meedoen met de kinderen. Je moet niet altijd serieus zijn, je moet ook gek kunnen doen! Dus doe mee met een dansje en maak grapjes. Dus: in je rol als professional, met plezier kunnen omgaan met kinderen en geduld hebben.

Wat wil je later worden?
Met kinderen blijven werken. Of dat voor altijd op de groep weet ik niet, maar voor nu is dit zeker mijn plek.