Door Addy Pool – Pedagogisch Begeleider KomKids

202107 verlegenveraIn dit prentenboek wordt ingegaan op de behoefte van kinderen om erbij te horen en mee te willen doen. En dat is voor verlegen kinderen niet altijd makkelijk in de dagelijkse praktijk.

Heksje Vera is verlegen en heeft moeite om woorden hardop te zeggen, vooral in een grote groep. Dat is voor veel verlegen kinderen herkenbaar. Heksje Vera wil graag meedoen en eigenlijk komt in het boek ook nergens naar voren dat ze niet mee màg doen, alleen het lijkt wel of niemand haar probleem ziet en erbij kan helpen. En dan komt er een nieuw heksje in de klas; Floor. Floor is ook een beetje verlegen en Vera en Floor vinden elkaar. Ze begrijpen elkaar zonder woorden en als ze samenspelen komen langzaam de woorden tevoorschijn. Samen oefenen ze voor iets heel moeilijks; een presentatie voor een grote groep! Wow, dat lijkt heksje Vera een onmogelijke opgave. Het boekje eindigt met een optreden met een knal! Of eigenlijk niet helemaal, het verhaal eindigt met de erkenning van Vera’s eigen persoontje;… hoewel Vera in de pauze plezier heeft om te kletsen met vriendinnen blijkt vaak…. dat ze helemaal geen woorden nodig heeft.

Een boek voor kleuters tot en met ongeveer 7 jaar, om samen te lezen te kijken en te praten over verlegen zijn. Misschien ook juist te gebruiken om niet-verlegen kinderen te helpen om zich te kunnen verplaatsen hoe het is om wel verlegen te zijn. Dat is juist een ontwikkeling die kleuters doormaken; je kunnen verplaatsen in een ander. En wat kan jìj doen om samen een fijne groep te zijn?

Auteurs en illustrator: Paula Bowles en Lucy Rowland
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN: 978-90-5116-798-6

2018 InloggenmijnKomKids