Na een hartelijk ontvangst met uitgebreid ontbijt bij locatie de ‘Kleine August’, gingen we in kleine groepjes op stap naar de verschillende Kita’s. Kita is de afkorting voor het Duitse woord Kindertagesstätte, wat kinderdagverblijf betekent. Wij (Gieta van DAK, Lara en Annewil van KomKids) zijn vandaag op bezoek geweest bij de Bänschstraβe. Deze Kita bevindt zich in de multiculturele wijk Friedrichshain, waardoor er veel aandacht is voor de taalontwikkeling. Zo is er voor elk kind een Sprachlerntagebuch, waarin behalve de taalontwikkeling door middel van foto’s en verslagjes ook de verdere ontwikkeling van het kind in beeld gebracht wordt.  


202110 berlijn blog1Bij de Bänschstraβe zijn kinderen welkom van 8 weken tot 6/7 jaar oud. Kinderen komen hier overigens over het algemeen pas rond hun eerste jaar naar de Kita, omdat je in Duitsland ongeveer een jaar ouderschapsverlof kan krijgen (met behoud van 60% salaris, betaald door de staat). En pas als kinderen 6 of 7 jaar oud zijn, gaan ze in Duitsland naar de basisschool. Ze beginnen dan met een programma dat vergelijkbaar is met dat van onze Nederlandse groep 3. 

Kinderen komen gemiddeld zo’n 5 tot 7 uur per dag naar de Kita, en kunnen 5 dagen per week terecht tussen 6.00 en 18.00 uur. De Kita is alleen tussen kerst en oud & nieuw gesloten. In heel Berlijn is de opvang een gratis basisvoorziening voor elk kind (ongeacht of ouders wel of niet werken), die betaald wordt door de gemeente. 

In de Bänschstraβe zijn er 4 ‘units’ voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen, met per unit ongeveer 50 kinderen en ongeveer 7 medewerkers. Wij werden rondgeleid door David, de Locatiemanager, die verdere uitleg gaf over de dagelijkse werkwijze. Per unit zijn er veel verschillende ruimtes: een leesruimte, een bouwlokaal, een chillhoek, de eetzaal, speelruimtes etc. Er geldt binnen elke unit een opendeurenbeleid: de kinderen kunnen zelf kiezen waar ze willen spelen en gaan daar onder begeleiding van een medewerker aan de slag.  

Voor kinderen die extra zorg nodig hebben, zijn er eigen medewerkers aanwezig, die hiervoor speciaal een extra opleiding gevolgd hebben en op de groep meewerken. Op basis van het aantal kinderen waarvoor de zorgbehoefte officieel geregistreerd is, krijgen deze medewerkers extra uren voor deze kinderen. Ook is er een medewerker die niet alleen Pedagogisch Medewerker, maar ook Dans-/yogadocente is. Zij biedt voor alle groepen afwisselend extra sport- en beweegmomenten aan. 

202110 berlijn blog 2

Buiten is er bovendien een enorme tuin met veel groen, bomen en speeltoestellen, waar elke dag gespeeld wordt, weer of geen weer. Ook is er dichtbij nog een park met een kinderbuurthuis (gerund door welzijnswerkers van de gemeente), waar Kita’s met hun groepen kinderen welkom zijn voor extra activiteiten.  

We hebben een hele leuke dag gehad, ook op de groepen waar we meegedraaid hebben met Marcus en Veronique, en waar de kinderen ons als buitenlandse bezoekers wel erg interessant vonden... 😉 
Na afloop hebben we ook genoten van de verhalen die terugkwamen van de andere locaties. Zie hiervoor elders op de site en sociale mediakanalen de korte filmpjes! Morgen weer een dag en een nieuw verslag.  
 
Herzliche Grüβe aus Berlin! 

Gieta, Lara en Annewil 

< ga terug naar overzichtspagina