Geschreven door Maeike Bijlsma - KomKids Advies

Vorige week kreeg ik een cadeautje van Sinterklaas. Een brief, wat lekkers en een bakmix om zelf speculaasjes te maken. En laat mijn peuter Sil (2) nou net dol zijn op koken en bakken!

Ik hoef maar te zeggen dat ik eten ga maken en hij schuift een stoel naar het aanrecht om mij te helpen. Voor zijn verjaardag kreeg hij een eigen keukentje, maar echt koken is natuurlijk veel leuker! Koekjes bakken met een peuterpuber lijkt (en is) een hele uitdaging, dit is hoe ik het aanpak:

Ik zet vast alle spullen die we nodig hebben op het aanrecht, zodat ik Sil straks niet alleen hoef te laten als we eenmaal bezig zijn. Daarna wassen we onze handen.

Ik lees hardop voor wat we moeten doen volgens de beschrijving op het pak. Al begrijpt hij misschien niet alles, hij krijgt hierdoor wel het gevoel dat we dit echt samen doen. Ik betrek Sil bij elke stap en zorg ervoor dat hij de hele de tijd iets te doen heeft. Des te kleiner is de kans dat hij het meel over de grond gooit of een pakje boter uitsmeert over het aanrecht. We wegen samen de suiker af en houden samen de mixer vast. Daarna drukken we, met het vormpje, molens uit het deeg. Sil helpt de eerste paar keer mee, maar vind het daarna vooral leuk om de molens weer tot balletjes te kneden. Zo zijn we lekker lang zoet.

Wat fijn is bij deze koekjes, is dat het maar 10 minuten in de oven hoeft. Kunnen wij, terwijl het in de oven staat, mooi alles even afwassen. Ook dat doen we samen, al is het voor Sil vooral spelen met water en alles (vooral zichzelf) kletsnat maken. Zodra we klaar zijn met opruimen, zijn de koekjes ook klaar.

Na het afkoelen maken we voor iedereen een bakje met wat koekjes en mag Sil ze uitdelen aan papa, mama, zijn broertje en aan zichzelf. En dan is het genieten van onze zelfgebakken koekjes!